Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесГолям гаф на НВО за 10 клас! Дадоха сгрешени формули

Голям гаф на НВО за 10 клас! Дадоха сгрешени формули

Гаф беляза националното външно оценяване по математика в 10-ти клас днес. То започна нормално в 9 часа. След като учениците работили известно време, почти в края на изпита директорите са били известени, че предоставените формули са сгрешени и липсват скоби. Дадено е указание да се изтеглят и да се разпечати нов файл.

Родител алармира „Вяра” за възникналия проблем, след като десетокласничка се явила на изпит в Езиковата гимназия на Благоевград. „На децата са раздадени за ползване сгрешени формули по математика. Доколкото разбрах са липсвали скобите. Почти към края на изпита е пристигнала информация, че има грешка и че всичко ще започне отначало като на децата е даден допълнително още 1 час. Проблемът е, че една част от децата вече са били предали своите работи и са напуснали залите. За всички останали всичко е започнало отново и въпреки даденото време те е трябвало да решат 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. И това се случва след цялото напрежение и умора при решаването на първия тест”, съобщи благоевградчанката Гергана Владимирова.

Тя разказа, че децата са били огорчени и уморени след излизането си от залите и всички очакват по-ниски оценки, въпреки сериозната подготовка за НВО-то и хвърлените средства за уроци и допълни часове труд. „Въпросът е какво ще се случва с децата от тук насетне. Това е недопустимо и мисля, че училищата трябва да намерят начин да компенсират тази грешка и целия този стрес”, категорична е Владимирова.

Резултатите трябва бъдат обявени до 28 юни.

По случая от МОН уточниха, че учениците в VII и X клас, които се явяват на национално външно оценяване по математика, имат право да използват свитък с формули, предоставени от ведомството.  В 9.38 часа е постъпил сигнал, че при печат на файла с формули по математика за X клас, конвертиран от Word в PDF, в част от формулите не се визуализират скобите.

В отговор на сигнала в рамките на 6 мин. е направена проверка и файлът е качен отново. Дадено е указание за начален момент на изпита да се смята моментът,  в който всички ученици в съответното училище разполагат с повторно качените коректни формули. Учениците не са ощетени, посочват от МОН.

RELATED ARTICLES

Most Popular