Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаДвама дупнишки второкласници по стъпките на акад. Г. Наджаков

Двама дупнишки второкласници по стъпките на акад. Г. Наджаков

 

Александър Радев и Калин Кюркчийски сами организират и спонсорират състезание по математика за свои връстници

Второкласници от ОУ “Евлоги Георгиев“ в Дупница проявиха невероятна креативност и успяха сами да организират математическо състезание. Александър Радев и Калин Кюркчийски посещават сформирания математиески клуб „Наследниците на акад. Г. Наджаков“ към най-старото учебно заведение в града. Освен че се справят успешно с решаването на задачи, двамата приятели започват и сами да измислят такива.
В разгадаването на верните отговори се включват децата от клуба, както и техните съученици. След няколко успешни опита Радев и Кюркчийски се амбицират и решават идеята им да прерасне в математическо състезание за техни връстници от целия град. Учениците сами търсят и намират спонсори. Поръчват грамоти и медали за участниците, като проявяват невероятно старание. Училищното ръководство застава зад идеята им и поема организационната дейност за провеждане на турнира.

Така, дни преди Великден, двамата приятели посрещат в училището 12 свои връстници от целия град, за които решаването на задачи е предизвикателство, което им носи истинска радост. И макар често да попадат на „подводни ями“, умело вградени от авторите, турнирът дава удовлетворение на малките математици. С упорития си труд докрай, победител става Дария Таушанска от ОУ ‚Е. Георгиев“. На няколко точки зад нея със сребърен медал е Емил Илиев от същото училище. Третото място и бронзовите медали си поделят Ивет Иванова от ОУ „Неофит Рилски” и Марио Китов от СЕУ „П. Хилендарски “. Останалите участници си тръгват с луксозен сертификат и страхотни преживявания.

На проведеното през март международно състезание „Mathematics without Borders”-spring’23 Александър Радев и Калин Кюркчийски печелят съответно златен и сребърен медал, а техните съученици от ОУ “Е. Георгиев“ печелят общо 2 златни, 5 сребърни и 7 бронзови медали в същия турнир. На двамата им предстои финал на турнира в гр. Несебър.

Горд с успехите им е ръководителят на математическия клуб Антони Стоянов. Той прави сравнение между целеустремеността на Радев и Кюркчийски и тази на световноизвестния учен акад. Г. Наджаков, който на тяхната възраст открива термалните свойства на водата в родната си Дупница, а след това става учител по математика.

Марио Китов с бронзовия медал

„Карл Фридрих Гаус е казал, че математиката е основа на всички науки. Безспорно тази фраза е доказана в световен мащаб. Доказа я и преди повече от 1 век и роденият в Дупница баща на копирната техника акад. Г. Наджаков. Започвайки с интерес към математиката, той продължава кариерата си като учител по математика, но епохалното си откритие прави в областта на науката братовчед-физиката. Днес всяка копирна машина в света използва неговото патентовано изобретение за фотоелектректното състояние на веществото.

Надявам се тези млади математически таланти да продължат успешно своя път и да достигнат до висотата на нашия прочут съграждани” , сподели развълнуван от успеха им преподавателят по математика Антони Стоянов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular