Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСамоковПротиволавинни оръдия и заграждания искат на опасната зона в Боровец, където загина...

Противолавинни оръдия и заграждания искат на опасната зона в Боровец, където загина грък

Българската лавинна асоциация: Информационните кампании не дават резултат 

 

Българската лавинна асоциация настоява за обезопасяване на района в Боровец, където преди седмица лавина затрупа гръцки скиори и един от тях загина.

“Във връзка със повтарящите се инциденти в района на „лавината” в непосредствена близост до Маркуджик 3, ски зона „Боровец”, на територията на НП „Рила”, Българска Лавинна Асоциация подаде до Министерство на околната среда и водите Писмо-предложение за изграждане на активна (например Газекс за обезопасяване на склона) и пасивна (заграждения на склона) защита”, съобщиха на своята фейсбук страница от асоциацията.

Предложението им е следствие от наблюденията в годините. “В посочения район всяка зима навлизат голям брой хора – една част от тях са пешеходни туристи, които използват лятната пътека, без да са наясно, че попадат в зона с висока лавинна опасност; втората група са гости на курорта, които излизат от пистите, отново без да са наясно, че попадат в зона с висока лавинна опасност и нямат нужното оборудване; третата група са запознати с опасността хора, с нужното оборудване, които независимо от поставените знаци за лавиноопасна зона, навлизат в склона”, обосновават се от асоциацията.

От асоциацията смятат, че предприетите до момента мерки и информационни кампании не достигат до този голям брой хора и съответно не дават нужния резултат.
Това е и причината да предложат възстановяване на пасивните заграждения на склона и изграждане на активна защита и се надяват предложението им да бъде прието и реализирано.

Припомняме, че последният трагичен случай  в района на “Маркуджик” 3  бе на 12 февруари, когато огромна лавина се свлече и затрупа трима гръцки скиори. Двама успяха да се спасят от снежните лапи, а приятелят им издъхна под лавината с размери около 150 метра “език” и близо 30 метра ширина.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular