Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаДве години пробация и обществено полезен труд за насилника, нарязал лицето на Вероника...

Две години пробация и обществено полезен труд за насилника, нарязал лицето на Вероника от Дупница

Жертвата: Това беше опит за убийство, продължавам да живея в страх, че може да се случи непоправимото

Наказание от 2 год. „Пробация” и по 150 часа обществено полезен труд годишно получи Крум Крумов, причинил лека телесна повреда на Вероника Грозданова от Дупница.

Мярката бе взета след като  Районен съд – Дупница одобри споразумение постигнато между прокуратурата и защитата на обвиняемия. Това стана, след като съдът, под председателството на съдия Страхил Гошев счете, че първоначално предложеното от страните и договорено от тях в споразумението наказание със своя размер / „Пробация“ за срок от 1 г. и 6 мес. / не би могло да постигне целите на наказанието, заложени в чл. 36 НК, като съдът предлага същото да бъде увеличено на „Пробация“ при същите пробационни мерки за срок от 2 години със 150 часа обществено полезен труд годишно. Предложението на съда е прието от прокуратурата, пострадалата – частен обвинител, защитата и обвиняемия.

33- годишният Крум Крумов се признава за виновен в това, че на 18.05.2023г. в гр. Дупница, в недвижим имот-къща, е причинил на жената, с който живее лека телесна повреда (чрез порязване с нож), представляваща разстройство на здравето, неопасно за живота, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК, като същата е извършена в условията на домашно насилие / било е предшествано от системно упражняване на актове на физическо и психическо насилие….отправил е обиди и закани с убийство…и с действия: извадил, разтворил автоматичен нож и го насочил към нея / – престъпление по чл. 131, ал.1, т.5а, във вр. с чл. 130, ал. 1 от НК.

Крум Крумов ще изтърпи наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК, а именно „Пробация“. В продължение на 2 год. той ще има задължителна регистрация по настоящ адрес в град Бобов дол, ще провежда среща с пробационен служител

и ще полага безвъзмезден труд по 150 часа годишно в полза на обществото.Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Случаят от месец май миналата година разтърси Дупница. Той бе част от поредицата прояви на жестоко насилие над жени, които придобиха широк обществен отзвук след нарязаната с макетно ножче Дебора.

 

Вероника Грозданова бе с дълбока порезна рана в областта на лицето, удряна в главата и ритана в корема от мъжа, с когото години наред е живяла на семейни начала. Крумов е баща на две от децата на Грозданова. През годините насилникът  е проявявал жестока ревност и тормоз над жената, като това е една от основните причини те да се разделят.

Заплахите срещу Вероника били почти ежедневни в последните месеци преди престъплението. Освен към нея, мъжът бил агресивен и към по-голямата им дъщеря, която по думите на Грозданова също обиждал и заплашвал. Тя нееднократно е подавала жалби в полицията за заплахи с убийство и заливане с киселина.

В злополучния за Вероника 18 май 2023 год. насилникът нахлува в неин имот и започва  да крещи, че ще я заколи. В продължение на 10 минути той я рита в главата и корема, след което разпаря бузата й с нож. Жената и сега смята, че насилието срещу нея всъщност представлява откровен опит за убийство.

Към днешна дата тя има ново семейство, но е категорична, че ще продължи да търси справедливост по случая.

„За мен нещата вървят в погрешна посока от самото начало. Първо с квалифицирането на деянието като лека телесна повреда и второ, че това не е просто обикновен случай на домашно насилие. Това беше опит за убийство. Аз продължавам да живея в страх. Крум излезе преди дни от затвора в Бобов дол по друга присъда и вече е на свобода, а ние продължаваме да живеем в ужас и с очакването, че всеки ден може да се случи нещо непоправимо”, споделя Вероника Грозданова.

RELATED ARTICLES

Most Popular