Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградПропадна и 5-ят опит за избор на шеф на РС-Благоевград! Шиканират процедурата...

Пропадна и 5-ят опит за избор на шеф на РС-Благоевград! Шиканират процедурата с частно пътуване

Съдийската колегия отложи избора на председател на районния съд в Благоевград, заради частно пътуване на един от кандидатите. И тъй като колегията беше уведомена за въпросното пътуване миналия четвъртък, макар да се твърди, че е било организирано още в началото на февруари, кадровици заподозряха опит за шиканиране на процедурата.

Всъщност това ще е петият опит на СК да избере шеф на РС-Благоевград. При предходните нито един от кандидатите не успя да събере необходимите осем гласа в своя подкрепа.

Кандидатите са трима – Атанас Иванов, който се явяваше и на предходни процедури, Калинка Иванова, която в момента е и.ф. председател и за пореден път е издигната за титуляр от Общото събрание на съда, както и Румяна Митева-Насева, която пък е в РС-Благоевград от 30 октомври 2023 г.

Преди изслушването председателят на Комисията по атестирането  и конкурсите Драгомир Кояджиков заяви, че миналата седмица е постъпило писмо от Атанас Иванов с молба изборът да бъде отложен, защото тази седмица му предстои частно пътуване. Иванов твърди, че то е организирано още в началото на февруари.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че молбата следва да бъде уважена. Той обаче отбеляза, че Атанас Иванов не е представил никакви доказателства за пътуването си, казал само, че е с личен автомобил, т.е. нямало как да представи самолетни билети. „Малко като шиканиране ми прилича това поведение. Следващият път трябва да представи доказателства за пътуването, каквито ще има, защото то ще е приключило и да бъде предупреден, че няма да има ново отлагане на същото основание“, заяви шефът на ВАС, цитиран от lex.bg.

Атанаска Дишева го подкрепи като посочи, че СК трябва да отложи избора, за да не създава предпоставки за евентуалната му отмяна, ако такъв бъде осъществен.

Тя отбеляза, че датата на изслушването е била определена преди 20 дни, пътуването е било организирано в началото на февруари, т.е. Атанас Иванов е имал достатъчно време да предупреди Съдийската колегия, което би спестило идването във ВСС на другите двама кандидати, както и подготовката за заседанието от страна на кадровиците. „Това се нарича добронамереност при упражняване на определени права, на каквито Атанас Иванов е обърнал специално внимание в молбата си. При липсата на каквото и да е доказателство и при анализ, се налага елементарният извод, който вече беше изразен от г-н Чолаков“, каза Дишева, имайки предвид репликата за шиканиране на процедурата.

Така на 18 април Съдийската колегия ще направи пореден опит за избор на шеф на РС-Благоевград. Освен ако отново не възникне нещо извънредно, предупреждават от Lex.bg.

RELATED ARTICLES

Most Popular