Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниБългарияДенков/Габриел си постави 5 задачи до края на 2024 г.

Денков/Габриел си постави 5 задачи до края на 2024 г.

Правителството прие на заседанието си днес Програмата за управление на България за периода от юни 2023 г. до декември 2024 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Управленската програма на кабинета съдържа пет основни приоритета:

  1. Присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 г.

Целта е да бъдат осъществени всички необходими дейности за изпълнение на изискванията за приемане на страната ни в Шенген. Предвижда се правителството ще укрепи граничния контрол като създаде ефективна инфраструктура и организация на работа, с което България да допринесе за общата сигурност на европейските граници. Планирано в прилагането на комплекс от нови антикорупционни мерки и реформиране на службите за сигурност. Очаква се отпадането на границите на България със съседните страни от Европейския съюз (ЕС) да допринесе за съществено облекчаване на трафика и съкращаване на времето за престой по границите и да даде допълнителен тласък на туризма, търговията и всички други сфери на трансграничния бизнес.

  1. Присъединяване към Еврозоната от 1 януари 2025 г.

В тази връзка България ще работи в тясно сътрудничество с европейските институции и партньори, за да изпълни всички необходими условия за успешно приключване на процеса. Кабинетът ще предложи бюджети за 2023 и 2024 г. с 3-процентен годишен бюджетен дефицит. Правителството ще проведе мащабна разяснителна кампания за ползите от въвеждането на единната европейска валута, за да опровергае разпространяваната дезинформация и да разсее притесненията на част от българските граждани. В кампанията ще бъде наблегнато на ползите от еврото за гражданите, предприятията и икономиката, сред които са: премахване на таксите за превалутиране; стимулиране на европейските инвестиции в България и създаване на повече, по-качествени и по-добре заплатени работни места; засилване на конкурентоспособността на българските предприятия; повишаване на ценовата и икономическата стабилност и ускоряване на растежа; облекчаване и поевтиняване на търговията на българските предприятия в Еврозоната и извън нея; по-добре интегрирани и поради това по-ефективни финансови пазари.

3.Овладяване на инфлацията.

В тази насока кабинетът планира да предприеме необходимите мерки и реформи, за да стабилизира цените на стоките и услугите и да създаде благоприятна икономическа среда за бизнеса и за гражданите. Министерският съвет предвижда още подкрепи и насърчи развитието на иновациите и на индустрията, както и на селското стопанство. Също така ще бъде засилен контролът върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу потенциални злоупотреби с предоставените финансови средства.

4.Изпълнение на реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

МС планира конкретни действия, включително и чрез законодателни инициативи, за да осигури ефективното изпълнение на НПВУ и усвояването на следващите плащания. Предвижда се да бъда положени основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на целите на Европейския зелен пакт. “Изпълнението на НПВУ ще възстанови потенциала за растеж на икономиката, ще го развие и повиши, с което в дългосрочен план ще се постигне стратегическата цел за конвергенция на българската икономика и изравняване на нивата на доходите в България със средноевропейските”, обясняват от правителствената информационна служба.

5.Подобряване на ефективността и прозрачността на управлението на общинските проекти.

Правителството планира целеви финансов ресурс за общински проекти, което да позволи на общините да реализират приоритетните си инициативи за развитие и подобряване на услугите за гражданите. За да се гарантира максимална публичност и прозрачност при целесъобразното изразходване на средствата за общините, се предвижда да бъде изготвена предвидима и обективна методика за оценка на проектите.

Одобрената днес Програма за управление на Република България за периода от юни 2023 г. до декември 2024 г. е съставена в резултат от постигнатосъгласие между коалициите “Продължаваме промяната-Демократична България” и коалиция “ГЕРБ-СДС” . Тя предвижда конкретни дейности на правителството в изпълнение на ангажиментите за законодателни инициативи, договорени между двете подкрепящи го коалиции преди съставянето на кабинета. “В документа са заложени реалистични цели и мерки, които да доведат до реални и измерими резултати, съобразени с Националната програма за развитие на България 2030 и с Националния план за възстановяване и устойчивост”, посочват от Министерския съвет, като допълват, че предвидените дейности са обезпечени с финансиране от европейските фондове и от държавния бюджет.

Управленската програма е изготвена в съответствие със структурата на Министерския съвет, като всеки от министрите и повереното му министерство трябва да изпълняват през следващите месеци заложените мерки в конкретния ресор./news.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular