Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаДепутатът Снежанка Траянска в Дупница: Фирмите ще бъдат компенсирани заради скъпия ток

Депутатът Снежанка Траянска в Дупница: Фирмите ще бъдат компенсирани заради скъпия ток

Правителството ще компенсира домакинствата и бизнеса заради поскъпването на тока и газа. Това посочи народният представител от ПП „Има такъв народ” (ИТН) за област Кюстендил Снежанка Траянска в отговор на въпроси на в. „Вяра” относно поет по време на предизборната кампания ангажимент да внесе предложение с мерки за подпомагане на битовите потребители и фирмите заради драстичното увеличение на цените на ел. енергията и горивата.
„От гледна точка на това, което сме поели като ангажимент, е по-важно това, което правителството ще предложи и какво ще се гласува в Народното събрание. По отношение на помощта за тока за битовите потребители – знаете, наложен е мораториум, търсят се начини при вдигането на мораториума цените да не са драстични и да може да се поемат от домакинствата. За фирмите се предвиждат компенсации заради високите цени и пак ще се търси на национално ниво начин цените да не са толкова високи чрез борсите. Дали ще се произвежда ток от АЕЦ „Козлодуй”, или ще е друг начинът, това си е политика на Министерството на енергетиката. От интервюто, което даде министър-председателят, разбрах, че помощта ще бъде около 30% от пазарната цена или от тази по фактури.
За газа за битовите потребители – всички знаем, че са високи сметките в момента и отново цитирам министър-председателя – при сметка от около 300 лв. помощта ще бъде между 70 и 80 лв., така че всеки битов абонат може да пресметне колко ще му бъде помощта. Тя ще бъде изплатена за сметката в януари. Т.е. ако сега сме си платили високите сметки за декември, включително и за м. януари, ако имам сметка 500 лв., ще ми намалят от нея за декември и съответно за януари”, каза Снежанка Траянска.
В понеделник тя беше в Дупница, където имаше приемна за граждани.
„Министерството на енергетиката изготвя проект за промяна на Закона за енергетиката, но всички тези мерки са неотложни и веднага трябва да се вземат. Дали ще се купува повече газ и ще се внася, дали ще се намери друг начин за регулиране цената на тока и т.н., това си е ангажимент на правителството. Аз като народен представител не мога да повлияя на това”, допълни депутатката. Снежанка Траянска отбеляза, че хората от региона се обръщат към нея най-вече с въпроси за пенсиите и поскъпването. „Хората се интересуват най-вече от увеличението на пенсиите и цената на тока, от това, което в момента е важно за цяла България”, каза народната представителка. Това беше нейната първа приемна в Дупница и втора в Кюстендил, където е имала възможността да се срещне със свои съграждани миналия понеделник. Занапред представителката на ИТН ще има приемна в Дупница веднъж месечно, както и в останалите общини, като ще обявява датите в зависимост от програмата на парламента и комисиите, в които участва.

RELATED ARTICLES

Most Popular