Tuesday, May 28, 2024
HomeРегионКюстендилДесетки селища в Югозапада под обсадата на снега

Десетки селища в Югозапада под обсадата на снега

Кризисен щаб задействан в Кюстендил

Десетки населени места в Югозападна България останаха без ток заради аварирали електропроводи в следствие на снеговалежа в събота. Обстановката и в неделния ден оставаше усложнена. Прекъсвания имаше предимно в планински райони. Най-засегнати бяха части от общините Ихтиман, Костенец, Долна баня, Самоков, Кюстендил.

Кризисният щаб на ЕРМ Запад започна да работи от петък вечерта и пренасочва екипи, където е необходимо с цел едновременно отстраняване на авариите. Очакваше се в светлата част на деня да бъде възстановено електрозахранването на повечето засегнати клиенти.

Отстраняването на авариите изискваше пешеходни обходи на големи разстояния в планински терен. Работата бе затруднена от снежни преспи, паднали клони и дървета, заледявания и непроходими пътища, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

В неделния ден оттам посочиха, че е възстановено електрозахранването на по-голямата част от засегнатите битови клиенти, но все още има потребители без ток в отделни населени места, които се захранват през труднодостъпни високопланински електропроводи. Мобилизирани са над 600 служители на ЕРМ Запад и „Електрохолд“, допълниха още от дружеството.

Кметът на община Кюстендил Огнян Атанасов в събота свика кризисен щаб заради усложнената обстановка след падналия обилен сняг в планинските и високопланински села. Кметът, заедно със зам. кметът Кристиян Иванчов и председателят на Общински съвет Димитър Велинов, преди заседанието на кризисния щаб, отидоха на място до село Гюешево да проверят каква е обстановката. На заседанието на кризисния щаб присъстваха обл. управител инж. Александър Пандурски, представители на Областна служба Пожарна и аварийна безопасност, РСПБЗН, Областно пътно управление, ДГС „Осогово“, ДГС „Кюстендил“, доброволното формирование към община Кюстендил, ОП „Чистота“ , на екипите на Временната заетост, както и на фирмите, които почистват Републиканската и Четвъртокласна пътни мрежи. Срещата бе свикана по искане на енергийното дружество, защото екипите им не могат да стигнат до по- отдалечените райони, заради паднали дървета, високи преспи и навявания. На терен са 9 екипа на енергийното дружество, пробиват преспите, но не е ефективно и не могат да стигнат до засегнатите места, затова поискаха съдействие от община Кюстендил, посочи кметът Атанасов. На срещата бе набелязан план коя институция за почистването на кой участък ще съдейства с техника и хора. За достъпа до труднопроходими участъци се включиха дирекциите за пожарна безопасност и защита на населението, Държавните горски стопанства „Осогово“ и „Кюстендил“, доброволното формирование към общината, общинското предприятие „Чистота“, служителите по временната заетост.

„Ситуацията наистина е усложнена. Искам да помоля нашите съграждани да бъдат търпеливи. Ако има някой, който бедства, няма стоки от първа необходимост, няма вода, моля да ни позвъни“, призова кметът инж. Атанасов. Телефонът на дежурния служител в община Кюстендил е 0882 885 025. Към момента няма сигнали за бедстващи хора. През идващата седмица ще бъде проведена втора среща в същия формат, където ще бъдат набелязани ангажиментите на всяка една институция при възникването на кризисна ситуация.

Десетки пътуващи за Северна Македония тирове в събота бяха  спрeни на отбивки до пътя Дупница-Кюстендил след като от предния ден движението на тежкотоварни камиони на македонския ГКПП “Девебаир”  бе спряно в двете посоки.

Тежкотоварните автомобили изчакваха на пътя Дупница-Кюстендил на разклона за село Панчарево. Две патрулни коли на полицията следяха камионите да не тръгват. Това е на около 50 километра от ГКПП “Гюешево – Девебаир”.

“Това е заради Северна Македония. Северна Македония не допуска на територията си товарни автомобили. И поради тази причина пътуващите в тази посока се отбиват на паркинги. Граничният пункт на Северна Македония пропуска само леки и лекотоварни автомобили”, каза говорителят на ОДМВР – Кюстендил Катя Табачка.

Метеорологична обстановка в община Трън, област Перник, също  предизвика аварийни прекъсвания на електрозахранването.

Трънските села Пенкьовци, Горна Мелна, Лева река, Шипковица, Горочевци, Ерул, Къшле, Долна Мелна, Стайчовци, Видрар, Докьовци и Дълга лука бяха без електричество заради падналия сняг. Аварийни екипи работеха по отстраняването на авариите и се очакваше в неделя електрозахранването да бъде възстановено.

Спортната легенда Йорданка Благоева също остана без ток, но не се оплаква, написа самата тя във фейсбук. Първата българка със световен рекорд в леката атлетика (194 см в скока на височина) и двукратна олимпийска медалистка живее в местността “Мечката” край село Долни Окол, община Самоков – близо до язовир “Искър”. “Слънце, сняг, без вятър, и трети ден без ток! Но красиво, сърцето пълно, душата спокойна! Камина и кафе! И малко безстрашни цветенца!”, написа Благоева във фейсбук.

“Ток няма, но красив, истински сняг има! И камината си гори смело! Да е жив генератора”, написа Благоева, която е член на изпълкома на БОК.

RELATED ARTICLES

Most Popular