Monday, May 20, 2024
HomeАктуално от днесДесетки убити и над 100 ранени при ракетна атака по гарата на...

Десетки убити и над 100 ранени при ракетна атака по гарата на Краматорск

Десетки са загиналите след ракетен удар срещу гара в украинския град Краматорск, от която стотици цивилни са се опитвали да се евакуират. Нападението съвпада с промени във военните действия, които се очаква да се съсредоточат в източната част на страната.

Украйна и Русия взаимно се обвиняват за нападението

срещу гарата в Краматорск, който се намира на около 80 километра от контролирания от сепаратистите Донецк. Според непризнатите проруски власти там, както и според военното министерство в Москва, нападението е извършено с ракети “Точка У”, които вече не са на въоръжение в руската армия, но все още се използват от украинската.

На кадрите, разпространени от украинския Telegram channel се виждат кръв и тела на убити.

И двете страни съобщават за над 30 цивилни жертви на удара. Според украинските власти, те са най-малко 39, сред които 4 деца, а ранените са 87, някои от които тежко.

Ударът в размирния източен регион последва информациите за пълно изтегляне на руските сили от северните части на страната и очакването, че те ще съсредоточат усилията си в боевете на изток, включително около отцепилите се Доценк, Луганск и обсадения Мариупол.

Украинският президент

Володимир Зеленски окачестви Русия като “зло без граници”

след ракетната атака в Краматорск:

“Те цинично унищожават цивилното население. Това е зло, което няма граници. И ако не бъде наказано, то никога няма да спре”.

Зеленски заяви по-рано, че руските части се готвят да разположат тела на убити цивилни в Мариупол така, че да обвинят от своя страна украинската армия в зверствата.

Представители на украинските власти предупредиха, че руските войски се прегрупират за ново настъпление и че Москва планира да завземе колкото може повече територии в Донбас.

Всяко временно примирие с Русия е война, отложена за бъдещето, заяви от Киев президентският съветник Михайло Подоляк.

RELATED ARTICLES

Most Popular