Wednesday, May 15, 2024
HomeАктуално от днесДесетки хиляди украинци, предимно жени и деца, напускат страната си

Десетки хиляди украинци, предимно жени и деца, напускат страната си

Десетки хиляди украинци пресякоха днес границите с Полша, Словакия, Унгария и Румъния, съобщава “Ройтерс”. Германският външен министър Анналена Бербок заяви, че Европа трябва да направи всичко възможно, за да приеме “всички” украинци, които бягат “от бомбите и танковете”. А от агенцията на ООН за бежанците предупредиха, че ако бойните действия продължат броят на хората, спасяващи се от войната, може да достигне 5 милиона.

Бежанският поток започна вчера, а днес нарасна на фона на новините за взривове в Киев, Харков и други украински градове. Агенция Ройтерс съобщи следобед за задръстени пътища от град Лвов в Западна Украйна към полската граница и за дълга опашка от автомобили, чакащи ферибота през Дунав до Исакча на румънска територия. Повечето от прекосилите границите са жени и деца. Украинските власти не допускат мъжете на възраст до 60 години, които съгласно снощното нареждане за обща мобилизация трябва да се присъединят към армията.

Във вътрешността на самата Украйна, западно от Киев, много пътища също бяха задръстени от бежанци. Десетки автомобили образуваха опашки по малкото бензиностанции, които все още работят. От Службата на Върховния комисар за правата на човека съобщиха за 25 загинали и 102 ранени мирни жители вследствие на въздушните бомбардировки и артилерийския обстрел, но подчертаха, че тези данни най-вероятно са силно занижени./ БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular