Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесДиректорът на училище "Неофит Рилски" в Дупница Бистра Стойкова: Компетентните власти не...

Директорът на училище “Неофит Рилски” в Дупница Бистра Стойкова: Компетентните власти не искат да поемат отговорност и да вземат адекватно решение

Директорът на едно от най-големите училища в Дупница Бистра Стойкова призова за адекватно решение и отговорност от страна на отговорните институции по отношение на образователния процес, предвид усложнената епидемиологична обстановка в общината. В своя профил във Facebook директорът на училище “Неофит Рилски” написа:

Много съм притеснена в тази напрегната ситуацията, поради това, че все повече учители се разболяват, а няма заместници. Недоумявам защо не се пуснат учениците за 2 седмици, докато не отшуми пикът?! Или чакат всички да се разболеем, тогава кой ще преподава?! Предлагам да се направи “банка кадри” от раздутата администрация – учители по професия от общината, от РУО, от МОН и от други държавни служби да дойдат на първа линия и да заместват, а не да си работят онлайн. Всяка година преди пандемията учениците се пускаха в грипна ваканция от компетентните медицински власти без отучване и онлайн обучение и се справяхме много по-добре, а и никой родител не е реагирал срещу това. Явно, че компетентните власти не искат да поемат отговорност и да вземат адекватно решение”.

Позицията на Бистра Стойкова идва часове след като се проведе заседание на Общинския кризисен щаб в Дупница, поради  високия брой новозаболели в града и усложнената епидемиологична обстановка. Кметът на общината инж. Методи Чимев изпрати писмо до областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски с три точки. Последната от тях касае необходимостта от въвеждане на обучение от разстояние в електронна среда за учениците от V до XII клас включително, за период от две седмици.

„Решенията на общинския кризисен щаб все още не са постъпили официално в РУО –Кюстендил.Темата ще бъде обсъдена, а предложението ще бъде изпратено и до министъра на здравеопазването Д-р Стойчо Кацаров”,  съобщи началникът на управлението Мая Стойчева.  Тя коментира още, че съгласно критериите спуснати от МЗ  броят  на отсъстващите ученици и преподаватели в Дупница не е достигнал нивото на заболеваемост за въвеждане на изцяло дистанционно обучение, като напомни факта, че и към този момента учениците се обучават в електронна среда на ротационен принцип.

Вчера пък министърът на образованието проф. Николай Денков прехвърли топката за ковид мерките в образованието към кметовете. В Рилския манастир той заяви, че според него решенията за преминаване към дистанционно обучение трябва да се взимат от общините.

Така отговорността за решенията в образователния сектор и управлението на ковид кризата  за пореден път остава крайно размита. И докато институциите си прехвърлят топката, броят на новозаболелите непрекъснато расте, а двете болнични заведения в града са с изчерпан капацитет. Стигна се до положение, при което се изготвят списъци с чакащи за прием пациенти, а други се изписват по-рано от необходимото, за да може да се осигури спешно лечение за постъпилите в критично състояние. Сред тях включително са немалко преподаватели, включително и деца.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular