Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградДни след като ОбС Благоевград склони! Областният управител стопира решението за парк...

Дни след като ОбС Благоевград склони! Областният управител стопира решението за парк “Бачиново”

Със своя заповед областният управител на Благоевград Николай Шушков връща решение на Общински съвет – Благоевград като незаконосъобразно, поето в противоречие на Закона на общинския дълг, се посочва в заповедта, публикувана на официалния сайт на Областна администрация – Благоевград.
На извънредна сесия на ОбС Благоевград на 16 септември група общински съветници от различни политически сили внесоха за разглеждане като извънредна точка предложение за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение за “Скапто терм аквапарк Бачиново”, насочен към ремонт на съществуващия аквапарк в града и разширяване, и облагородяване на крайградския парк “Бачиново”. За първи път представители на диаметрално противоположни политически групи се обединиха в становището си срещу тегленето на общински дълг. Съветниците от „Демократична България“, БСП и ГЕРБ бяха категорични, че се извършва подмяна на желанието на благоевградчани. Общинският съветник Кирил Илиев изказа предположение, че става въпрос за икономически облаги.
Според един от вносителите на предложението, Исмет Узунов от ДПС, през изминалите месеци жителите на Благоевград са преосмислили мнението си и вече искат осъществяването на инвестиционното намерение.
Кметът Илко Стоянов пък бе категоричен, че не е имало намеса и влияние от страна на общинска администрация върху желанието на част от общинските съветници за преразглеждане на първоначалоното отрицателно становище.

След бурни дебати в зала „22 септември“, където се провеждат заседанията на общинския съвет, решението беше прието с 24 гласа „за“, 12 „против“ и нито един въздържал се. Така общината получи зелена светлина за дълг от близо 18 млн.лв. за облагородяването на крайградската паркова зона „Бачиново“.
Според решението на областния управител на Благоевград не са спазени разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Благоевград, касаещи разглеждането повторно на въпрос, който вече е решен с влязъл в сила административен акт. Предложението вече бе внесено веднъж от кмета на Благоевград, а на редовна сесия в края на май общинските съветници отхвърлиха предложението.
В решението се посочва, че съгласно императивната разпоредба на чл. 13 от Закона за общинския дълг, инициативата за внасяне на предложение за поемане на общински дълг е единствено и само на кмета на общината. Общински съветници, нито самостоятелно, нито колективно, не могат да изземат правомощието на кмета, като изготвят и внасят предложение до 3/4 колективния орган за приемане на решение.
Законът за общинския дълг ясно и недвусмислено е посочил правомощията на кмета и общинския съвет в процедурата по поемане на общински дълг, се посочва още в заповедта.
Решението се връща на Общински съвет – Благоевград като нищожно и незаконосъобразно, като следва да се разгледа от общинските съветници в 14-дневен срок. Цялото съдържание на заповедта е публикувано в официалния сайт на Областна администрация – Благоевград.

RELATED ARTICLES

Most Popular