Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилДраго Чая дари детската си мечта на Кюстендил

Драго Чая дари детската си мечта на Кюстендил

Мини цирк, събиран над 35 години, ще радва читателите на Регионалната библиотека

 

Регионална библиотека “Емануил Попдимитров“ в Кюстендил получи уникално дарение от известния телевизионен водещ Драгомир Драганов, съобщиха от културната институция.

“До днес я наричах “цирковата стая”. В нея живееше детската ми мечта да имам собствен цирк с безброй животни, делфинариум с всевъзможни морски обитатели и голяма “циркова база” с конюшни и волиери в паркова среда. Сбъдвах мечтата си бавно. Първите животни пазя още от 1987 година. Купувах камионите, ремаркетата, фургоните, цирковото шапито, стотиците огради и реквизити един по един, месеци, години наред. До днес имах вече над 500 животни от над 30 вида“, коментира в профила си в една от социалните мрежи Драгомир Драганов, известен като Драго Чая заради дългогодишното му авторско предаване по БНТ.

По думите му фигурките на артисти и гледачи на животните са около 50. “Всичко брандирах със специално поръчани визии. Фасадата на цирка е истински уникат. Под купола на цирка и по алеите на цирковия парк светеха диодни осветителни лампи“, разказва още Драганов.

В навечерието на рождения си ден той е решил да подари най – скъпото което има, в буквалния смисъл, на детската библиотека в Кюстендил. “Защо точно в Кюстендил – знаят само най-най-близките ми хора. Аз знам само, че отдавна искам да направя място в живота си за нещо ново. А на сбъднатата ми детска мечта нека се радват децата които потърсят приятели във вълшебния свят на книгите. Освен малкия – голям цирк ще им подаря и много книги от личната си колекция. Да живее българското цирково изкуство“, допълва Драгомир Драганов.

От своя страна екипът на кюстендилската библиотека благодари за дарителския жест. От културния институт посочват: “За нашата библиотека е чест и отговорност да приеме тази драгоценна колекция. Уверявам притежателя й  и хората, които вече са заинтригувани, че тя попада в сигурни ръце и ще има нова биография, споделена с децата на Кюстендил и ценителите на цирковото изкуство в града ни“.

Предстои подреждане на колекцията в отдел “Изкуство”,  а откриването на експозицията ще се състои като официално публично събитие, с участието на дарителя й.

RELATED ARTICLES

Most Popular