Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаДупница отбеляза 146 години свобода

Дупница отбеляза 146 години свобода

С историческа възстановка и шествие, Дупница отбеляза 146  години от Освобождението си от турско робство. За поредна година, в честването се включиха фолклорни танцови и музикални състави, читалищни дейци, Историческия музей, представители на Община Дупница и десетки граждани.

Тържественото посрещане на руския хусарски ескадрон, предвождан от командира на IV Мариуполски полк майор Иван Павлович Орлински се случи по спомените на дупнишкия краевед Никола Лазарков. С викове „Идват! Идват!“, деца известиха пристигането на освободителите. Кметът Първан Дангов лично поздрави войниците.

За поредна година, в ролята на майор Орлински влезе Ивайло Йорданов, танцьор във ФТА „Актавис“. Слизайки от коня той целуна черковния кръст, носен от отец Георги Паликарски. Настоящият ставрофорен иконом се превъплъти и изигра успешно в ролята на архиерейския наместник от времето на Освобождението Секеларий Христо Костов. Освободителите бяха посрещнати с хляб и сол, цветя и пълна бъклица.

„Шествието на свободата“ премина през ул. „Орлинска“ и спря на паметната плоча на майор Орлински, където бяха поднесени венци и цветя. Събитията от 2 януари (стар стил) 1878 г. припомни директорът на Историческия музей Анелия Геренска. Своята почит към командира на IV Мариуполски полк поднесоха кметът Първан Дангов, зам. кметовете Валентина Караганова и Дафинка Георгиева, председателят на ОбС Костадин Костадинов, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски, културни дейци и граждани.

Под музикалния съпровод на Общинския ученически духов оркестър, гайди, тъпани, народни песни и танци, участниците в събитието преминаха по централната улица „Николаевска“, за да стигнат до паметната плоча на Опълченците при Дома на техниката. За събитията свързани с освобождението на Дупница говори и уредникът на музея Емил Севдин, който в словото си се върна във времето назад и отправи призив към поколенията за съхранение на извоюваната свобода.

“Трудно можем да си представим живота на поробения българин. Днес не разбираме еуфорията и духа, който е витаел на това място преди 146 години. Днес ние отдаваме своята почит към паметния момент, но всички бързаме да се приберем на топло в домовете си без да си дадем ясна сметка за значимостта на тези събития. Приемаме всичко за даденост, а свободата не е даденост. Свободата е състояние на духа и тялото, за което е необходимо да се полагат неимоверни грижи. Нашата свобода е извоювана от предците ни с кръвта на народа и наш дълг е да я опазим и да я завещаем на децата си. Това ще направим не с меч, надявам се, а чрез словото и съхранената памет”, заяви Севдин.

Слово за Освобождението произнесе кметът Първан Дангов  “Днешния ден уважаеми съграждани е ден наистина на свободата, която е донесена на руския щик в спасителната за България Руско-турска война. Кой каквото ще да казва. Нека ние политиците, да слушаме  повече историците и да не се опитваме да пренаписваме историята в нечия угода, а да бъдем достойни българи и достойни граждани на Община Дупница”, призова Дангов.

Шествието приключи пред Дома на техниката, където по традиция се извиха хора, с което бе пресъздадено народното веселие в деня на Освобождението на града от турско робство. Сред гостите на празника бяха танцьори от ямболската танцова школа “Всички стъпки”, които представиха пред местната публика т.нар. ямболски буенек.

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular