Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоСпортист №1 на Банско Катрин Гемкова се цели в нови европейски титли

Спортист №1 на Банско Катрин Гемкова се цели в нови европейски титли

Големият победител и Спортист на годината на община Банско за 2023 г. е Катрин Гемкова – победителка в републикански, европейски и световни първенства, двукратен държавен шампион, носителка на златен пояс в категория „Най-добър спортист – жени“ в бойните спортове, национален „Най-добър таекуондист за 2023 – жени“, момичето, което освен състезател, вече е и треньор. В категория „Спортен клуб на годината“ бе отличен нейният клуб „Хоук – Банско“.

Катрин, какво стои зад приза „Спортист на Банско“ 2023?

До награда като тази се стига с много постоянство, дисциплина и резултати. Аз се занимавам с таекуондо от близо 13 години. Израснах сред момчета и винаги са ми харесвали бойните спортове.

С каква емоция ще запомните награждаването в родния си град?

Бях много щастлива и горда от себе си. Благодарна съм най-вече на треньора ми Николай Кехайов за усилената работа и на семейството си за подкрепата.

През 2023 г. спечелихте и титлата „Най-добър таекуондист в България-жени“. Коя от двете награди е по-специална в личен план?

И двете са специални, но тази в Банско беше изненада за мен, тъй като не съм я печелила от 2018 година. Иначе чувството да съм шампион на годината в таекуондо ITF е невероятно. Нещо, което съм мечтала и вече е реалност.

„Спортист на годината“ за България стана плувецът Петър Мицин, който също е свързан с Югозападна България. Спортисти като Антъни Иванов и Карлос Насар възразяват срещу този избор. А Вие как ще коментирате?

Не съм следила темата. Аз мисля, че всеки спортист, който е успявал в своята област през изминалата година, заслужава признание. Изборът кой да е „Спортист на годината“ е поверен на жури и в крайна сметка – то има думата.

За Вас самата изминалата година бе успешна, но има ли нещо, за което съжалявате?

Аз определям 2023-та година за не толкова успешна, тъй като в двете световни първенства по таекуондо ITF и кикбокс, на които участвах, не можах да се класирам за медалите.

Записахте обаче огромен успех – европейска титлата в категория до 67 кг на спаринг на първенството в Италия. Кой беше най-щастливият ви момент – когато ви връчиха медала, или може би след това?

Най-щастливият момент на европейското първенство в Италия беше не когато станах шампион в моята дисциплина, а когато в отборната надпревара по спаринг заедно с всички момичета от отбора завоювахме европейската титла.

Като шампион по таекуондо ITF, как съчетавате този спорт с кикбокса?

Аз наскоро започнах да се състезавам в кикбокса и все още ми е доста трудно да ги съчетавам, все пак са два различни спорта, но мисля, че с повече тренировки нещата могат да се получат.

В България и в Банско – повишава ли се интересът към таекуондо ITF?

Таекуондо ITF е сравнително нов спорт на фона на останалите бойни спортове като борба, карате, кикбокс и т.н. Всички ние се стараем да се повишава интересът към корейското бойно изкуство. От спорта винаги има полза – независимо какъв е той. Учи ни на дисциплина, увереност, постоянство, да не се отказваме толкова лесно пред трудностите.

Вие сте пример за младите спортисти. А кой е вашият пример в областта на спорта?

Според мен всеки има спортен идол, който го вдъхновява. Един от моите е треньорът ми.

Към днешна дата как протича един Ваш ден?

Аз съм студентка 3-ти курс в НСА. В момента правя двуразови тренировки, чета за изпити. Подготвям се за държавните първенства, които предстоят в средата на м. февруари.

Какви са целите Ви за 2024 година? 

През тази година очаквам кикбоксът и таекуондо ITF да вървят ръка за ръка и ще се боря и в двата спорта за европейските титли.

От кого очаквате най-голяма помощ за реализиране на плановете ?

Помощ очаквам от треньора си Николай Кехайов, от родителите си и най-вече от себе си.

Мелина БАШОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular