Friday, May 10, 2024
HomeРегионБлагоевград10 000 кукери завладяха древната земя Симитлия с двудневно шоу

10 000 кукери завладяха древната земя Симитлия с двудневно шоу

Хиляди жители и гости на община Симитли се включиха в голямото дефиле със звънци, с което бе поставено началото на XX-ото юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.
На 13 януари от рано сутринта централният площад в града започна да се изпълва от мъже и деца, запасани с чанове и хлопки, а отвсякъде пристигаха още групи, които се сливаха с множеството на площада.

Начело застанаха кметът Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров.

Поли, както го наричат всички в Симитли, облече народна носия, сложи звънци на кръста и за пореден път затвърди, че е най-големият приятел и ревностен пазител на кукерските традиции.

По-късно шумно шествиетръгна през центъра на града, развявайки българския трибагреник, за да достигне до стадион „Септември“, където приветства всички гости, които уважиха двадесетото издание на фестивала. На тревата с купи беше изписано числото „20“, което множеството мъже и деца обградиха, скачайки с тежките звънци, които се чуваха и извън стадиона.

Поради огромния интерес към юбилейното издание на фестивала тази година той бе двудневен – в дните 13 и 14 януари.

От ранни зори до късно на стадион „Септември“ в Симитли дефилираха групите, които показаха традиционни кукерски костюми от различни краища на страната.

Рекорден брой участници беляза пъстрия карнавал. 47 групи с над 10 000 пазители на кукерската традиция се включиха в магията, наречена „Симитлия“.

RELATED ARTICLES

Most Popular