Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаДупница подкрепя община Рила за напускането на В и К асоциацията

Дупница подкрепя община Рила за напускането на В и К асоциацията

Община Дупница подкрепя намерението на община Рила да напусне В и К асоциацията за област Кюстендил. Местният парламент упълномощи на предстоящото заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“, представителят на община Дупница да гласува за прекратяване на членството на общината в асоциацията. Съветниците определиха на насроченото за 20 юни събрание на асоциацията представител на общината да бъде кметът Методи Чимев. Дупница остава с твърдата си позиция си, че иска да излезе от асоциацията.
Темата В и К за пореден път провокира дебат в местния парламент. Емил Гущеров от ГЕРБ, Георги Георгиев от СДС и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов отправиха критики към Министерството на регионалното развитие и благоустройството за това, че не дава мандат на областния управител да подкрепи искането на Дупница за напускане на асоциацията, а същевременно и не отпуска средства за В и К. Министър Гроздан Караджов бе упрекнат за изявлението си, че в близките години Дупница няма да получи средства за В и К, тъй като асоциацията не е консолидирана. Както и за това, че представител на министерството не присъства на срещата с депутатите и общинските съветници в Дупница, на която бяха обсъждани проблемите с водоснабдяването.
Дупница се превърна в черна овца. Възелът се затяга. В и К все повече се обезкървява и декапитализира. Вчера имаше 12 аварии. Червен брег цяла седмица беше без вода. В Крайници – аварии. За Баланово и Палатово да не говорим – там водата доказано е замърсена и не е годна за нищо. Хората не могат ръцете да си измият с нея, камо ли да я пият, заяви Костадинов. ОбС шефът за пореден път подчерта, че напускането на асоциацията е важно с оглед приемането на бизнесплана на „В и К- Дупница”, предвиждащ увеличение на цената на водата, с което ще се осигурят средства за дейността на дружеството. Стана ясно, че общинската управа все пак очаква провеждането на среща в МРРБ.
Георги Георгиев от СДС директно призова общината да изтегли кредит, за да се спаси секторът. „Решението е следното – да гласуваме заем само за В и К и инвестиционна програма за града и всяко от селата. В тази програма да се посочи точно за кое село колко, да се заяви инвестиционно намерение, а не само да кърпим. Помислете. Ако трябва да се заробим, да се заробим. Май държава няма”, заяви Георгиев.
В тази връзка зам.-кметът Китанова даде надежда с отговор, че МРРБ вече е открило програма за кандидатстване за финансиране за инфраструктура и община Дупница е внесла 4-5 проекта, за които ще чака одобрение.
Емил Гущеров призова за консенсус по въпроса за В и К. Съветникът се обърна с апел към колегите си от партии, представляващи в четворната коалиция, да загърбят политическите си пристрастия, и да съдействат правителството да помогне. Бездействието на МРРБ обрича дупничани, лишава ги от правото на ползване на вода. Дупница не е виновна, че асоциацията не е консолидирана Говорете чрез вашите лидери да съдействат. Ако държавата не ни помогне, друг начин няма, освен заем, заяви Гущеров.

RELATED ARTICLES

Most Popular