Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаДупничанин обучава журналисти как да оцеляват по време на военни конфликти

Дупничанин обучава журналисти как да оцеляват по време на военни конфликти

Курсистката Ива Сапунджиева от Дупница: Ст. Йонко Христов ни научи какво да правим, ако попаднем в плен

20 журналисти от национални и регионални медии пристигнаха в Националния военен университет „Васил Левски“, за да се включат в първия по рода си курс за лична защита на репортери, които отразяват конфликти и различни кризисни ситуации. Двудневният курс бе изключително с практическа насоченост, като целта е репортерите да получат базови техники за самозащита и оцеляване.
Старшина Йонко Христов от Дупница обучава журналистите как да се държат, ако попаднат в плен. “Научихме, че ако се озовем в подобна ситуация не бива да издаваме военна тайна. Да не сме подвластни на емоциите, да сме спокойни и да съдействаме, за да си запазим живота”, разказа Ива Сапунджиева от Дупница – журналист във Военния телевизионен канал.
„Няма да ви учим как да си вършите работа, целта ни е да ви провокираме да погледнете вашата работа и през нашите очи – очите на военнослужещите. За тази цел, двата дни за обучение, са изпълнени със събития, които ще ви натоварят и това е умишлено. Искаме не само да видите нашия живот, а и да ви помогнем да знаете повече за това как да се пазите в една по-кризисна ситуация. Много ще бъда благодарен, ако споделите с нас ваши преживявания, когато сте отразявали такива събития, за да си бъдем взаимно полезни“, каза в началото на курса началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, който приветства журналистите.

Снимки: Ива Сапунджиева, НВУ “Васил Левски”

Те получиха повече информация за различните кризи и за видовете операции – мироопазващи, миротворчески и преговори. Имаха и практически занятия за това какво трябва да бъде поведението им при опасности като обстрел, взрив или химическа атака, както и ако са част от конвой и т.нат.
“Започнахме с основни положения от международното хуманитарно право, след което разгледахме взаимодействието между гражданските и военните институции в зоните на операция – именно гражданско-военното сътрудничество. След това бяха изнесени лекции по кризисен пиар и кризистни ситуации”, обясни подп. Стефан Маринов.


Една от участничките Цветана Балабанова е била част от екипа на една от големите телевизии, който е изкарал 10 дни в Киев малко след началото на военната операция в Украйна. “Усетих липсата на такива познания и този курс ми бе много полезен. Със сигурност ще бъда много по-подготвена, защото хората, които ни обучаваха са действащи военни, имат опит от мисии в Афганистан и Ирак, което е изключително полезно. В бъдещата такава ситуация бих могла да си върша по-добре работата и да пазя по-добре себе си и екипа си”, коментира Балабанова.
Курсистите се включиха в тренинги за оцеляване в екстремални условия за добиване на вода, палене на огън, научиха повече за техника на маскировката и за използването на противогази и броножилетки.
“Като журналисти ни се налага да правим кризисен пиар, да сме посредници – между гражданите, между военните, да знаем как да се държим и как да използваме правилно терминологията, за да не допускаме грешки”, допълни дупничанката Ива Сапунджиева.
Репортерите се обучаваха още на поведение при химическа атака, взрив, обстрел, нападение на конвой.

RELATED ARTICLES

Most Popular