Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаДупничанин ще строи къмпинг до язовир „Дяково”

Дупничанин ще строи къмпинг до язовир „Дяково”

РИОСВ изготвя ЕО за 8, 9 дка ниви на Николай Павлов, които ще станат туристическа база

Юлияна КОЛЧАКОВА

Изграждане на къмпинг предстои в дупнишкото село Дяково съобщават от  РИОСВ – София. Базата за настаняване ще се разположи на терен от близо 9 дка. Инвестиционното намерение е на Николай Павлов. Инвеститорът е внесъл в инспекцията уведомление/запитване за изготвяне на план/програма. Иска РИОСВ да определи действията, които трябва да се предприемат за издаване на решение за преценяване необходимостта от екологична оценка (ЕО) или издаване на задание за изработване на Подробен устройствен план (ПУП) – План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на поземлен имот за неземеделски нужди и устройване на курортен обект за настаняване – къмпинг. Имотът – нива с площ 8 999 кв. м, се намира в местността Белите земи, в близост до язовир „Дяково”. Относно запитването РИОСВ отговаря, че ще се приложи процедура за преценяване необходимостта от екологична оценка, като за това е необходимо да бъде представено разрешение за изработване на ПУП.

Във връзка с инвестиционното намерение е внесена и докладна записка в Общинския съвет, която ще бъде разгледана на сесия на 24 февруари.  Там е отбелязано, че според заданието за имота с проекта ще бъде определена териториално-устройствена зона за рекреационни дейности от разновидност „Курорт”.  Предвижда се застрояване със сгради с обслужващо предназначение, свързани с новото предназначение, с пределно допустими териториално-устройствени показатели, както следва: височина (етажност) – 3м÷10м (1÷3 етажа); плътност на застрояване (Пзастр.) – max 30%, интензивност на застрояване (Кинт.) – max 1,5; минимална озеленена площ (П озел.) – min50%. Къмпингът ще се захранва с ток от съществуващ трафопост, намиращ се в близост до имота. Водоснабдяването  ще се осъществява от водопроводната мрежа, находяща се в близост до имота от селищен водопроводен клон, а при невъзможност от собствен водоизточник-тръбен кладенец в имота. За отвеждане на отпадните води ще се ползва водоплътна изгребна яма. Транспортният достъп до имота ще се осигури от поземлен имот, през който минава  селскостопански, горски, ведомствен път.

Николай Павлов е дупничанин, но е свързан и с Дяково, откъдето е майка му. Собственик е и на имоти в селото. Преди 15-ина години купи от „Наркооп” пустеещата и рушаща се бивша фурна в центъра на селото, която обнови напълно и преустрои в жилищна сграда. Притежава и цех за сладкарски изделия, който се намира в един от магазините в центъра.

„Николай Павлов купи 3 ниви, които се намират над пътя за Кременик, до язовира, и наистина ще прави къмпинг. Мога само добри думи да кажа за него. Миналата година отвори цех за сладкарски изделия, в който работят трима души от селото. Произвеждат еклери, торти, които продават в пицарията на Адвокатскта улица в Дупница, а пласират и в София. Като построи къмпинга, ще има нужда от работници, които да поддържат. Пак ще са местни хора. Това е сериозен човек. Както и Ангелина, която  купи сградата на училището в Дяково, и двамата си поддържат базите. Помага и за провеждането на съборите, за което в днешно време на малко хора може да се разчита. Когато и да съм се обърнала за помощ, не  отказва”, коментира кметският наместник на Дяково Росица Илиева.

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular