Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаДупничани извиха от новите сметки за вода, фактурите удрят по стотачка на...

Дупничани извиха от новите сметки за вода, фактурите удрят по стотачка на семейство

Дупничани са стреснати от новите сметки за вода. Потребители алармираха в социалните мрежи, че са получили фактури по 90 и 100 лв. на семейство за консумирана питейна вода, при положение, че нямат предходни задължения от минали месеци.

Сюрпризирани от високите сметки след празниците, някои от потребителите на новия воден оператор „Кюстендилска вода” са категорични, че няма да плащат високите сметки и са готови да поемат риск за бъдещи съдебни дела.

„Живея на място, на което не е правен ремонт на водопровода от Втората световна война и без да е сменена и една тръба десетилетия. Няма да плащам сметки вече, нека ме осъдят. Не ми пука. Лятото нямаме налягане и сме на помпа. Ще плащам 10 лв., ако искат на кубик, ама друг път.”

„Дори и повече от 100 лв. е нашата сметка”. „След 10 лв. идват 50 лв. в моя случай”, са част от коментарите на дупничани в социалните групи.

Както е известно, през 2016 г. Общинският съвет в Дупница взе решение общината да се присъедини към Асоциацията по В и К за област Кюстендил с оператор „Кюстендилска вода“. Целта бе да се кандидатства с проекти за финансиране на ремонти на амортизираната водопреносна мрежа от ЕС. Тъй като обаче община Сапарева баня отказа да се присъедини към асоциацията, не бе изпълнено изискването за консолидация и средства не бяха отпусната.

Заради това в продължение на 3 г. община Дупница опита да напусне асоциацията, което държавата в лицето на  областната администрация не допусна.

В края на декември миналата година Общинският съвет реши „Кюстендилска вода“ да поеме функциите на „В и К – Дупница“     в общината, считано от началото на тази година. Така бе увеличена и цената на водата, която на територията на новия оператор е 3, 71 лв./куб. м. В свое изказване градоначалникът на Дупница Първан Дангов определи цената на водата в общината за ниска, като даде за пример Добрич, където тя струва 7.20 лв./куб. м. Кметът цитира изчисления на финансисти, според които  реална цена на водата в България е между 8.00 и 12.00 лв. „Така ще се научим да пестим, а не да си играем на „излизаме и влизаме от „Кюстендилска вода”, категоричен бе Дангов, напомняйки думите на Симеон Сакскобурготски, че българите имат нужда от смяна на чипа.

След поредица от дискусии в Общинския съвет и забавяне на процедурите срокът за влизането на новия оператор „Кюстендилска вода” бе отложен за 1 април, а по-късно – за 1 май.  Напоследък обаче жителите на общината масово се оплакват, че неоснователно сметките за вода са значително завишени, като надхвърлят многократно плащаните до момента.

RELATED ARTICLES

6 COMMENTS

  1. Сега се започва .Първо новите сметки за вода ,безкрайни аварии,липса на средства за подмяна на водопроводи и др. тегоби.
    Важно е всяко малко населено място в Общината с 22 до 55 жители да има кметски наместник,нищо че няма пари за селото ,важното е да има администратор , който да им казва ,че няма пари и нищо не може да промени.За 6 месеца се прахосаха не малко средства за заплати ,осигурителни вноски и разходи по самите кметства .
    Дупница е на последните места по подготвени проекти финансирани от държавата.Кюстендил и дори Бобов дол ни изпреварват със сто.
    За 6 месеца ,една закупена сцена ,което не е лошо и празно говорене и оправдания .
    Къде е прокламираната зеленчукова градина,защо не е регистриран общински волейболен клуб,нови места за паркиране? Защо не работи “паяка”,като в ЦГЧ няма къдеда се паркира и навсякъде има неправилно паркирани автомобили?

  2. Мазния управител точи лигите…Лапането ще продължи…не се накраде този

  3. Е нали кмето трябва да дава на онея, които му пращат руското знаме и широка страна моя родния.

  4. Мангалите в Дупница кога ще започнат да си плащат водата .

  5. Господин петар низимов вярвай ми че 70 процента от поне от мангалите си плащт.нее като преди. И моля ви не сме мангали а роми

Comments are closed.

Most Popular