Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаДанговото кметство постави българския флаг на опашката, челното място е за Русия 

Данговото кметство постави българския флаг на опашката, челното място е за Русия 

Наруши ли общинското ръководство закона за държавния печат и националното знаме на Република България?

На 9 май пилоните пред сградата на Община Дупница осъмнаха с развети трикольори на Русия, Европейския съюз и България.

На историческата дата, в която се отбелязват Денят на Европа и Денят на победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война, общинското ръководство реши най-сетне да върне свалените трикольори пред сградата на кметството.

Гледката обаче потресе дупничани, след като видяха, че българският трикольор е поставен и се развява на последно място в редицата от знамена.

Дали от незнание на протокола или като проява на чуждопоклоничество, знамето на Русия бе поставено на първото е челно място в редицата. След него пък се синееше знамето на Европейския съюз. По усмотрение на общинското ръководство, за място на флага на Република България бе избран последния пилон.

Разгневени граждани попитаха допустимо ли е това и има ли извършено нарушение. Те поискаха институциите да се самосезират и потърсят отговорност от градоначалника Първан Дангов.

Публикуваме членовете от Закона за държавния печат и националното знаме на Република България, които касаят спазването на протокола при издигане на българския флаг.

Чл. 21. (1) При издигане на националното знаме заедно със знаме на друга държава почетно място се дава на националното знаме на Република България, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.

(2) При издигане знамената на няколко държави националното знаме на Република България се поставя в средата, ако броят на останалите знамена е четен, или в началото и в края на реда, ако броят на останалите знамена е нечетен. Знамената на чужди държави се подреждат на еднаква височина по азбучен ред съобразно българската азбука.

(3) При официални посещения в Република България на държавен глава, министър-председател, ръководител на парламент или на правителствена или парламентарна делегация на чужда държава почетно място се дава на знамето на съответната чужда държава, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.

От пресцентъра на ОДМВ –Кюстендил съобщиха, че има постъпил сигнал, който проверя обстоятелства свързани с поставянето на знамена на пилоните пред кметството в Дупница, както и действия по отстраняване на флагове. По случая е сезирана и прокуратурата, съобщи говорителят на ОДМВР-Кюстендил Катя Табачка.

Няма постъпил сигнал по случая към областния управител инж. Александър Пандурски. Като представител на държавата в областта Пандурски пък не е счел за необходимо да изясни обстоятелствата около спазването на закона за държавния печат и националното знаме на Република България от администрацията в Дупница.

RELATED ARTICLES

Most Popular