Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаДупничанката Елена Кацарска показва „Радостта на земята” в Джамията

Дупничанката Елена Кацарска показва „Радостта на земята” в Джамията

Експозицията включва пана от вълна, нейрографика, картини с восък, снимки

Елена Кацарска подреди изложба в зала „Джамията“ в Дупница. Експозицията е озаглавена „Радостта на земята – вдъхновения” и включва творби от различни изкуства – изобразително, приложно, фотография. На централно място е поставена фотографията „Огънят”.
„Радостта на земята” са децата. На 12 юли, когато бе открита изложбата, е родена моята снаха и аз посветих експозицията на нея и децата в семейството. Наши рожби са и всички мисли, думи и дела. Затова трябва да сме отговорни и това, което говорим и вършим, да носи радост, а не нещо негативно”, каза авторката.
В Джамията са 7 големи и няколко по-малки пана, вазички и купи от вълна, изработени с помощта на техниката плъстене, рисунки, изпълнени по метода „нейрографика”, творби, изпълнени с други нестандартни техники – „енкаустика” и „алкохолна”, картини с акрил, снимки.
„Паната от плъстена вълна са пейзажи с имената „Пролет”, „Лято”, „Есен”, „Синя луна”, „Гората” и „Димаш”. Последното е посветено на певеца Димаш Кудайберген от Казахстан, който има изключителен глас, вълшебен, 3 от неговите песни са в топ 10 на американската класация „Билборд”.

 


С нейрографика се занимавам от 3 години. Това е арттерапевтичен метод, създаден от руснака Павел Пискарев. Ние познаваме като геометрични форми точката, правата линия, триъгълника, квадрата и кръга, а при тази техника се използва нейрографична линия, пантентована от Павел Пискарев. Тя е леко начупена и изобразяването й се използва за трансформация на сегашната реалност в друга, желана от нас реалност. Рисуването по този начин помага за хармонизиране на отношенията, полезна е във всички сфери на живота. В Джамията показвам няколко рисунки с елементи на нейрографика.
Две от рисунките са изработени също по нетрадиционен метод – с енкаустика. На гръцки енкаустика означава изгаряне. При тази техника се използва восък, боите са пигмент, разтворен във восък. С техниката е работил Леонардо да Винчи, в миналото нашите зографи са изографисвали по този начин църквите.
При рисуването с алкохол се използват 95 % медицински спирт и специални алкохолни бои, рисува се върху различни материали. Аз използвам фаянсови плочки, върху които изливам спирт, а след това накапвам боите и доукрасявам. За всички тези техники могат да се ползват подръчни материали, които не са скъпи и лесно се намират в магазините. В същото време тези начини на работа позволяват на човек да развие фантазията си и да твори. Изложбата ще може да се види до 4 август. До тогава всяка събота от 10 часа ще бъда в Джамията, за да покажа техниките на всеки, който се интересува”, обясни авторката.
Изложбата откри уредникът на галерията Ивайло Орманков, а на събитието присъстваха служителите в отдела за култура към общината и приятели на Кацарска. Елена Кацарска е дупничанка. Има педагогическо образование, работила е като учител по музика, фоторепортер. В момента е секретар и библиотекар в читалище „Христо Ботев 1978” в Дупница. Участвала е в редица изложби, част от които самостоятелни, предимно фотографски.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular