Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаДупнишките будители Евтим Венев и Валентин Боков получиха отличията си

Дупнишките будители Евтим Венев и Валентин Боков получиха отличията си

Удостоените с приза „Будител на годината“ Евтим Венев и Валентин Боков получиха отличията си на официална церемония в новата галерия на Дупница.

Наградите на дългогодишния художник и учител по рисуване Венев и издателя Боков, който е познат и като журналист и е работил и като  учител, връчи Таня Петрова  – директор „Хуманитарни дейности“ в общината, навръх празника на будителите.

Присъстващите на тържеството се насладиха на изпълненията на цигулка на Валенсия Ангелова  и вокалната група „Усмивки“ от СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в града.

Както писахме, Евтим Венев  е роден през 1938 г. в Големо село, Бобовдолско. Там е бил  учител 10 г. – от 1964 –а до 1974- а. След това в продължение на 23 години до пенсионирането си преподава изобразително изкуство в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Дупница. Същевременно се занимава с творческа дейност.

Участва в градски, окръжни , зонални и национални изложби. Негови творби са във фонда на галерии и в частни колекции. Награждаван е с орден „Неофит Рилски“ на МОН.
Издава краеведско изследване за родното си село -„Големо село отдалеко и близко“ /първо и второ издание/ и поетичната книга „Отражения“.

Валентин Боков е роден през  1959 г. във врачанското село Хайредин. Работил е като учител по трудово обучение в гр. Мизия и по български език и литература в гимназията в Бобов дол, както и като художник и дизайнер в обувното производство.
Работил е като журналист и издател, като и в момента се занимава с издателска дейност.  Издал и няколко свои книги.

RELATED ARTICLES

Most Popular