Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаДупнишкият парламент отново не разреши продажбата на общински терен за 1 млн....

Дупнишкият парламент отново не разреши продажбата на общински терен за 1 млн. лв.

Пустеещи общински имот и сгради, които в миналото са били опитно поле на бившия тютюнев техникум (сега ПГХВХТ),няма да бъдат продадени, реши местният парламент в Дупница. Предложението за продажба на терена, внесено от кмета Методи Чимев,не се прие и на извънредната сесия в четвъртък – за втори път, след като на предишно заседание бе отхвърлено. „За“ гласуваха 13, „против“ 10 общински съветници, а вотът на един бе „въздържал се“. За приемането на докладната не достигнаха 4 гласа – необходими бяха 17.

Общински съветници начело с председателя Костадин Костадинов мотивираха решението си с липсата на доверие към кмета и общинската администрация, със субективен подход от страна на управляващите към казусите в града. „И на предишното заседание нашата група излязохме с декларация и казахме, че повече няма да гласуваме продажби, защото се направиха незаконни конкурси“, заяви Костадинов, визирайки конкурса за предоставяне под наем на столове в училищата. „Защо не написаха името на фирмата“, допълни шефът на местния парламент.  Председателят посочи още, че общината е в катастрофа, с огромен дефицит. Съветници от управляващото мнозинство на ГЕРБ пък акцентираха на факта, че отхвърляйки предложението, опозицията от БСП и останалите, гласували „против“ и „въздържал се“, лишават общината от финансови средства, които биха постъпили при евентуална сделка, иотблъскват инвеститори. Предложени и подложени на гласуване бяха няколко изменения по докладната, включително за провеждане на публичен търг с явно наддаване, вместо конкурс, и предоставяне на средства от продажбата на спортните клубове, но и това не се прие.

Докладната провокира много коментари, спорове и реплики в залата. Заради това общински съветници определиха случващото се като предизборно шоу, а Йордан Йорданов от ГЕРБ призова председателя да спре нападките си към кмета.

Докладната касае вземане на решение за продажба на поземлен имот, намиращ се  над жк „Бистрица“, в близост доподстанция „Марек“. Към терена е проявен интерес от строителна фирма от Бургас, която иска да изгради жилищен комплекс. Мястото е с площ 21 979 кв. м, а заложената начална цена за продажбата – 1 031 756 лв.

Извънредното заседание започна с отдаване на почит с едноминутно мълчание на известния лекар д-р Методи Янков за приноса му към здравеопазването в града, който е роден и е работил в Дупница. В началото имаше изказване на Ивайло Петров, който от името на БСП изрази загриженост заради забавянето на ремонта на Младежкия дом. По време на сесията официално бе обявено, че бившата група на СДС сменя наименованието си на група на ОДБ и неин председател ще бъде  Георги Георгиев.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular