Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионДупницаДупнишки училища минават към онлайн обучение

Дупнишки училища минават към онлайн обучение

  • Дупница ще има триажен кабинет, който ще облекчи работата на болниците и Спешния център

Към онлайн обучение се готвят да преминат прогимназиалните класове (5., 6. и 7. клас) в ОУ „Неофит Рилски“ в Дупница. В сряда сутринта директорката на учебното заведение Бистра Стойкова е изпратила предложението до Министерството на образованието и науката и се очаква разрешение от четвъртък, 29 октомври, да се премине към учене от вкъщи. До там се стигна заради положителни проби на Ковид-19 на 11 учители и 3-ма души. В училището са карантинирани 86 ученици. Това са две цели паралелки – в трети и четвърти клас, и част от учениците от други 3 паралелки, две от които са във втори, а другата в трети клас, като карантината им изтича в края на седмицата. Ученици, заболели от новия коронавирус, няма, но голяма част от тях отсъстват. По-масови са отсъствията в горните класове. Освен заразените учители има и отсъстващи заради други заболявания. Преподавателите, които отсъстват, са 21. Това доведе до остър недостиг на преподаватели по основни предмети като история, химия и биология, физика и промени в програмата, като по някои от дисциплините не бяха намерени заместници. В началния етап (1.-4. клас) проблемът бе решен с помощта на възпитатели, като две от паралелките преминаха към дистанционно обучение. За прогимназията бяха обявени места за заместници и в Бюрото по труда, но не всички липси са покрити.

Геновева Ризова

„Не ни достигат 5-6 учители в прогимназията. В понеделник някои от тях ще се върнат на работа, но очаквам на някои от тях болничните да бъдат продължени. Много ни е трудно. Аз останах без заместник-директори, а трябваше да се справям и с документацията за преминаването на прогимназията към онлайн обучение. Въпреки всичко ще се справим и с това. За учебното съдържание нямам притеснения, ще наваксаме. Имали сме грипни ваканции и сме наваксвали, така ще бъде и сега. Дано по-скоро да оздравеят колегите и да са живи и здрави и те, и учениците. А иначе тепърва ще се започне с проблемите покрай Ковид-19. Ако се тества масово, ще излязат още заразени и на други места. При нас се получи точно така”, коментира Бистра Стойкова. Директорката подчерта, че в училището са взети всички предпазни мерки, извършва се пълна дезинфекция.

Както е известно, от 29 октомври до 12 ноември дистанционно ще учат всички средни училища. За организацията на работата от вкъщи попитахме Геновева Ризова – директорката на ПГ „Христо Ботев” в Дупница.

„Още от началото на учебната година се подготвихме за преминаване към онлайн обучение чрез платформата „Тиймс”. Всички ученици и учители са нейни потребители, имат съответните пароли и започваме работа. Обучението ще се провежда в реално време, като часовете вместо 45 ще са 40 минути”, каза директорката. Тя подчерта, че до преминаването към учене от дистанция е имало само отсъстващи двама-трима учители и 10% ученици. Стана ясно още, че предпочитанията на учениците в гимназията са в полза на присъственото обучение. „Учениците предпочитат да бъдат в училището, но всичко се прави заради тях, за да се съхрани здравето им. Имаме опита от пролетта и сме подготвени за този начин на обучение”, отбеляза Геновева Ризова. В ПГ „Христо Ботев” учениците са 617, а преподавателите – 43-ма.

До дни Дупница ще разполага с триажен кабинет, който ще облекчи работата на болничните заведения и Бърза помощ. Това стана ясно в сряда по време на заседанието на Общинския кризисен щаб, свикан от кмета на общината инж. Методи Чимев. Той се очаква да облекчи и без това натоварените максимално лекари и персонал на общинската болница и Бърза помощ в работата с пациенти и най-вече тези със съмнения за Ковид-19. “Вече обособихме и къде ще бъде разположен – в сградата на бившия дом “Олга Стоянова”, т.е. в непосредствена близост до Бърза помощ и общинската болница. Вече бяхме на място и започваме необходимите действия, за да функционира буквално до дни. Всички разходи по ремонта, както и възнагражденията за лекари и медицински сестри ще бъдат поети от община Дупница”, заяви инж. Чимев. Решението е продиктувано, след като по време на заседанието се разбра, че голяма част от пациентите “сами се диагностицират с Ковид”, а немалка част от хората биват изпращани директно от личните им лекари след разговор по телефон и без значение от симптомите, които имат. “Не е тайна, че в общинската болница има сериозен недостиг на персонал, най-вече на медицински сестри и едва покриват дежурствата. С лекарите също не е никак лека ситуацията. Подобно е и положението в “Бърза помощ”, затова този триажен кабинет трябва да облекчи работата им. Специалист ще може да прецени веднага дали е необходимо хоспитализиране, или не”, допълни инж. Чимев.

Бистра Стойкова

РУ-Дупница пък ще засили проверките за носене на маски, както и за отстоянията в заведенията между клиентите, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. До момента са съставени около 30 акта, обясни началникът на РУ-Дупница Борислав Динев.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито ще се провеждат без публика. Временно се преустановява работата на пенсионерските клубове на територията на община Дупница. На директора на звено БД „Общински пазари“ при община Дупница и директора на „ГУМ – Дупница“ ЕООД е възложено спазването на въведената организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м между посетителите.

В социалните услуги от резидентен тип – Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Надежда“, Център за настаняване от семеен тип за деца и Преходно жилище за деца от 15 до 18 години, се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на ръководителя на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност. Домашен социален патронаж и диетично столово хранене продължава да функционира при спазване на всички противоепидемични мерки.

Ще се съблюдава стриктно за спазване Наредбата за заведенията и работното време, което е 22 часа. На нарушителите ще бъдат съставяни актове.

От Областния кризисен щаб съобщиха за нови 35 случая с Ковид-19 в област Кюстендил. По общини новозаразените лица са съответно: община Кюстендил – 16, община Дупница – 14, община Бобов дол – 2, община Рила – 2 и община Сапарева баня – 1. Тринадесет лица са настанени за лечение в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил. Състоянието им е сравнително стабилно, съобщават от болницата.

Седемнадесет души са хоспитализирани в Ковид отделението на Общинската болница в Дупница. Един от пациентите продължава да бъде интубиран, трима са на кислородна терапия, съобщават от МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular