Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесДупнишкото ОУ „Евлоги Георгиев“ сред водещите в България по математика

Дупнишкото ОУ „Евлоги Георгиев“ сред водещите в България по математика

Учениците спечелиха 3 златни, 4 сребърни и 9 бронзови медала от международното състезание „MATHEMATICS WITHOUT BORDERS“ – WINTER ’22.

Димитър ИКОНОМОВ

Ученици от Дупница се представиха чудесно на престижното световно математическо състезание „MATHEMATICS WITHOUT BORDERS“ – WINTER ’22.
В него участваха внушителният брой близо 18 000 ученици от над 23 страни, сред които Австралия, Китай, Русия, Виетнам, Канада, Румъния, Турция, Тайван, Хонг Конг, Сърбия, Индонезия и др.

Младите дупнишки таланти спечелиха 3 златни, 4 сребърни и 9 бронзови медала, което ги прави едни от най-добре представилите се в световен  мащаб.

Кристиян Тодоров със златния медал

Кристиян Тодоров вече има цели четири медала от турнира, но това е първият златен и това го прави много щастлив.

Кристиян е шампион и по плуване

„Радвам се, че спечелих златен медал след положените усилия за подготовка. Чувствам се много добре и съм много радостен и щастлив. Освен математиката, любими занимания са ми още плуването и програмиране. Би било чудесно, ако бих могъл да тренирам плуване целогодишно в Дупница, но тук няма закрит басейн“, заяви Кристиян, който е  и много добър програмист към академия „Телерик“.

Михаил Николов със златния медал

На въпрос „Как успяваш да си на върха и по математика, и по музика?“, другият златен медалист – Михаил Николов отговори: „Бог ме е дарил с талант и ум. С труда, който полагам, постигам тези успехи“.

Михаил преди изпълнението си в Белград

Припомняме, че преди броени дни шестокласникът спечели и златен медал  на музикалния мегафестивал „ANGEL VOICE“ Белград-2022.

Божидара Кръстева със златния медал

Божидара Кръстева пък освен в математиката, е много добра и в спорта. Тя има безброй медали по художествена гимнастика, а обича да играе и футбол. Това третият й медал по математика и то златен.

Медалите на Божидара по художествена гимнастика

„Много се радвам и съм много щастлива от спечеления златен медал! Обичам да решавам задачи, забавно ми е. Както медалите по математика, така и тези от художествената гимнастика са трудно  постижими, изискват  много труд и постоянство. Така че радостта ми е винаги голяма за всеки успех, било по математика, или по художествена гимнастика“, каза Божидара.

След безспорния успех родителите на отличилите се ученици изявиха желание в Дупница да има математическа паралелка след 4 клас, като внесоха заявления до кмета на община Дупница и общинския съвет Подобни паралелки има в Кюстендил, Благоевград, Гоце Делчев, Перник и в още 33 населени места в България. Ако има деца с математически заложби от други училища в града, може родителите да се заинтересоват за бъдещето на такава паралелка  чрез отдел „Образование“ в община Дупница.

Родителите похвалиха и директора на ОУ „Евлоги Георгиев“  Тодор Петков. По думите им организационните му умения и непрестанен труд  са допринесли за успехите в областта на математиката, които са започнали да се умножават. Те отдадоха и дължимото признание  на целия педагогически екип на дупнишкото школо за големия успех.

Ето и медалистите:

Михаил Николов( 6 клас)-златен медал
Кристиян Тодоров (4 клас)-златен медал
Божидара Кръстева(4 клас)-златен медал

Александър Радев(1клас)-сребърен медал
Дария Теушанска(1 клас)-сребърен медал
Иван Ганчев(6 клас) сребърен медал
Йоана Стоева(5клас)-сребърен медал

Диляна Христова(5клас)-бронзов медал
Крисия Гиргинова(1клас)-  бронзов медал
Петър Лазаров(4клас)- бронзов медал
Емил Илиев(1клас)- бронзов медал
Даниел Китов(4клас)- бронзов медал
Мартин Симеонов(1клас)-бронзов медал
Георги Георгиев(3клас)- бронзов медал
Рая Крумова(1клас)-бронзов медал
Калин Кюрчийски(1клас)- бронзов медал

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Добре би било, когато пишете дадена статия да бъде с верни данни! Една от спечелилите участнички със златен медал е възпитаник на СЕУ” СВ. Паисий Хилендарски ”.

Comments are closed.

Most Popular