Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниСвятДържавният секретар на САЩ Блинкен пристигна в Киев

Държавният секретар на САЩ Блинкен пристигна в Киев

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който пристигна днес на необявено предварително посещение в Украйна в израз на подкрепа за нападнатата от Русия страна, се срещна с министъра на външните работи Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс.

“Искаме да сме сигурни, че Украйна има това, от което се нуждае, не само за да успее в контранастъплението, но и в дългосрочен план, за да се уверим, че разполага със силни възпиращи средства”, каза Блинкън, застанал до Кулеба. Държавният секретар на САЩ даде да се разбере, че страната му ще бъде редом до Украйна, докато тя възстановява и укрепва своята икономика и “изгражда силна демокрация”.

Ръководителят на американската дипломация “стана първият мой чуждестранен колега, започнал деня си в Киев, отдавайки почит в Берковецкото гробище на нашите паднали герои”, написа украинският външен министър. Той определи този жест като “знак на уважение към всички украински воини, дали живота си за нашата свобода и право на живот”.

Предвидено е Блинкън да се срещне в Киев и с украинския президент Володимир Зеленски. Очаква се държавният секретар на САЩ да обяви отпускането на нова помощ за Украйна в размер на над 1 милиард долара, заяви телевизия Си Ен Ен, която се позова на високопоставен представител на Държавния департамент./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular