Saturday, May 18, 2024
HomeРегионГоце ДелчевД-р Иван Канелов: Много деца над 12-годишна възраст се ваксинират в Гоце...

Д-р Иван Канелов: Много деца над 12-годишна възраст се ваксинират в Гоце Делчев

Ваксината на „Янсен” е хит сред желаещите зелен сертификат, отчитат от МБАЛ „Иван Скендеров“

В Гоце Делчев вече има поставени ваксини на деца над 12 години. Това съобщи д-р Иван Канелов от МБАЛ „Иван Скендеров“.
„Много деца са имунизирани, като това, разбира се, е избор на техните родители. Лично аз съм поставил РНК ваксина на моята дъщеря, която също е непълнолетна. При децата няма нежелани реакции, много леко протича ваксинирането“, заяви медикът пред местната телевизия „Запад“.
Д-р Канелов посочи, че след въвеждането на зеления сертификат интересът към ваксините в Гоце Делчев се е повишил. По график в общинската болница се правят имунизации всеки вторник и четвъртък от 16,30 ч. до 18,00 ч. и в събота от 10,00 ч. до 14,30 ч. „По всяко време хората могат да се обадят по телефона и да си запишат час. Вече не се чака както преди, всичко става много по-бързо, ако не в същия ден, на следващия. За максимум два дни желаещите минават“, заяви лекарят.
По думите му в МБАЛ-Гоце Делчев няма недостиг на ваксини. „По 27 до 30 хиляди ваксини се правят всеки ден в България и на места има дефицит, но не и при нас. Ние сме презапасени“, коментира д-р Иван Канелов.
Той изказа мнение, че „трезвомислещите и отговорни хора“ избират РНК ваксините като „Модерна” или „Пфайзер”, докато тези, които се имунизират под натиск или заради зеления сертификат, залагат на еднократната доза на „Янсен”. „И в това няма нищо лошо. „Янсен” изгражда по-малък имунитет, около 60-68 процента, но е по-добре от нула. РНК ваксините са за предпочитане, особено от млади хора и жените. Това е така, защото жените са по-склонни към тромбообразуване, към проблеми с кръвосъсирването“, обясни д-р Канелов.
Той съобщи, че вече е започнало и поставянето на трети, бустерни дози. Почти целият персонал в МБАЛ „Иван Скендеров“ си е направил такива.

RELATED ARTICLES

Most Popular