Sunday, May 5, 2024
HomeБизнесКовид пандемията и ограничителните мерки сринаха туризма в Сапарева баня и околията

Ковид пандемията и ограничителните мерки сринаха туризма в Сапарева баня и околията

  • Василена Ганчова: Ние сме в локдаун, но без мерки за подпомагане на бранша от страна на държавата

  • За първи път от 2,5 г. отчитаме нулеви обороти и не виждаме перспектива

Ковид пандемията и ограничителните мерки се превърнаха в непреодолимо препятствие за оцеляване на заетите в сектор туризъм в Сапарева баня. Изискването на зелен сертификат отказа напълно и малкото клиенти, които в края на есента посещават курортния град и околностите му. „Положението е много зле. Реално самостоятелните къщи за гости могат да се наемат без сертификат, но ползването на ресторанта към тях става само с документ. Разрешаваме им да си готвят в къщите, но и това не помага особено в този момент. За първи път от две години и половина имаме дни с оборот от 0 лева. Няма кой едно кафе да влезе да изпие”, сподели Василена Ганчова, управител на един от най-посещаваните комплекси в с. Ресилово, който е разположен в близост до местния девически манастир. „Тя сподели, че истински се притеснява за бъдещото оцеляване на бизнеса, тъй като процентът на ваксинираните в страната все още не е достатъчно голям. „Трябва да е ясно, че ние реално в момента сме в локдаун, без обаче да има мерки от страна на държавата за подпомагане на бизнеса. Ние ще бъдем по-доволни, ако държавата бъде принципна в отношението си към бизнеса и обяви локдаун, за да имаме шанс да кандидатстваме по различни мерки за подпомагане. Повечето от колегите предпочитат да затворят напълно, за да избегнат трупането на разходи”, коментира Ганчова. Тя сподели, че в момента заетите в туристическия бранш отчитат загуби и не виждат никаква перспектива за бъдещето си предвид рязкото покачване на ток, газ, хранителни продукти, стоки и работна заплата на персонала. „Масово се съкращават хора, които отиват на борсата, защото работа няма. Скоро не знаем и дали ще има. За предстоящия 8 декември нямаме нито една резервация. Имаме обаждания, хората питат, но тъй като не знаят какво предстои, не правят окончателни резервации. Чакат последния момент и ще преценяват. За Нова година имаме пакети, които са купени още в началото на настоящата година, но не знаем дали въобще ще работим тогава и дали резервациите ще бъдат осъществени”, коментира управителката на планинския комплекс. „Говоря непрекъснато с доставчиците и те казват, че в Сапарева баня никога не е било толкова тежко положението. Ресторанти работят на половин ден или предлагат само обедно меню. Почти всичко е затворено и нямат заявки. Ние също почти нищо не зареждаме, защото няма за кого да го правим, пък и не знаем докога ще работим.”
В курортния град голяма част от ресторантите са хлопнали врати за клиенти. „Персоналът на заведенията в града не е ваксиниран. Клиентите нямат сертификати и реално няма как да се работи. По тази причина всеки предпочита да затвори, за да не трупа загуби”, коментира пред „Вяра” управителка на почивен комплекс. „Изискването на зелен сертификат удари най-силно ресторантите, кафенетата и хотелите. Гостите могат да бъдат настанени в хотела, но не могат да се ползват общите части без документ. Това са местата за хранене, СПА зоните, кътовете за отдих и релакс, фитнес залите и др. Първото нещо, което питат клиентите, е дали се изисква сертификат, което само по-себе си говори, че повечето не притежават такъв. Който дойде, сам ще се убеди, че няма туристи, дори и санаториумът е почти празен. Хората стоят в близост до кафенетата и си пият напитките прави, защото изискванията засягат и откритите площи. В резултат –туристи няма и всичко е в принудителен локдаун”, коментира управителката на туристическия комплекс.
Не по-различно е положението и за къщите за гости. И там липсват резервации, въпреки че ограничителните мерки не засягат пряко този вид стопански субекти. ”Хората ги е страх. Наистина има много болни и много починали. В нашия град, въпреки че е малък, също има много заразени и с много хора се разделихме завинаги. Много е тъжно това. Бизнесът е сринат тотално. Държавата допусна много грешки, изгуби се много време. Всички тези неща трябваше да се случат още лятото, а не да стават от днес за утре, защото сега нямат нужния ефект. За 8 декември ще сме празни, дано поне до Коледа обстановката да се успокои и да посрещнем новата година живи и в по-нормална среда. Сега и да дойдат туристи, почти нищо не работи и стресът е голям”, разказа Даниела Георгиева, собственик на къща за гости в курортния град.

RELATED ARTICLES

Most Popular