Monday, May 20, 2024
HomeРегионД-р Илия Тонев: Много медици в Сандански са с резерви към ваксината

Д-р Илия Тонев: Много медици в Сандански са с резерви към ваксината

Ваксинирахме ОбС съветници, за да не изхвърляме дози, обясни директорът на МБАЛ-Югозападна болница

 Общинските съветници от Сандански, които бяха ваксинирани срещу коронавирус, нямат привилегии. Не беше планирано те да прередят хората от другите социални групи, които трябва по-рано да се ваксинират, но в последния момент хора, записани в списъците, отказаха имунизация, а беше почивен ден. Това каза директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Илия Томов. Тъй като не е имало кой друг да бъде имунизиран, дозите са стигнали до четиримата съветници.

Както знаете, скандалът избухна след ваксинирането срещу коронавирус на общо 20 служители в общината. Четиримата ваксинирани от местния парламент са председателят Николай Шаламандов от ВМРО, заместниците му Янко Ангелов от НФСБ и Петър Додушев от ГЕРБ, както и Юли Ефендийски от Земеделски съюз “Александър Стамболийски”. Имунизирани са още 16 души, които са служители в местната администрация.

Според ръководството на МБАЛ Югозападна болница в Сандански  това е станало, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата преди да изтече срока им на годност. Здравните власти в Благоевград заявиха, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

„Опитахме се да направим една по-добра кампания по имунизацията. Предвидихме по-голямо разпространение на информация относно дозите по ваксинирането. Въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания. Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника – в много кратко време става неизползваема“, обясни директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Илия Тонев пред NOVA във връзка със сигнала, че в община Сандански са извършени ваксинации на общински съветници в разрез с плана за ваксинация на медиците от първата фаза. Той добави, че по различни причини над 20% от персонала отказва ваксинация. „Явно те нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer/BioNTech. За да могат да се приложат на човека, който подлежи на ваксинация, самите ваксини се разреждат с разтвор. Това е една много сложна техническа ситуация“, каза още директорът на лечебното заведение.

Според д-р Илия Тонев общинските съветници са били доброволци в кампания за популяризирането на ваксината. Д-р Тонев обясни още, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия, са били имунизирани срещу COVID-19.

„Не мога да кажа как са били избрани точно тези лица. Информацията е подадена от местната власт. Това се случи към края на времето за ваксинация и те не са хора, които са били подготвени предварително“, казва още директорът на МБАЛ-Сандански.

Припомняме, че обяcнeния oт oтгoвopнитe зa вaĸcиниpaнeтo в Caндaнcĸи лицa и инcтитyции щe бъдaт взeти на 11 януари, понеделник. Toвa cъoбщи миниcтъpът нa здpaвeoпaзвaнeтo пpoф. Kocтaдин Aнгeлoв след разпоредена от него проверка, която установи, че peдът зa вaĸcинaции нa бългapcĸитe гpaждaни e нapyшeн.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular