Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаД-р Мая Кирилова и д-р Силвия Стефанова отличени като лекари на годината...

Д-р Мая Кирилова и д-р Силвия Стефанова отличени като лекари на годината за област Кюстендил

Кметът на Дупница Методи Чимев връчи отличията на лекарките

Юлияна КОЛЧАКОВА

Д-р Мая Кирилова и д-р Силвия Стефанова получиха отличия „Лекар на годината” за Кюстендилска област. На градите им бяха връчени в Дупница на Празника на града и свети Иван Рилски Чудотворец, който е и професионален празник на лекарите -19 октомври, от кмета на общината Методи Чимев. Решението за награждаването е взето на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз – Кюстендил, взето е единодушно, посочи председателят на организацията д-р Красимир Панчев. Отличието на д-р Силвия Стефанова е за цялостен принос и утвърждаване авторитета на съсловната организация.

 

Двете лекарки бяха представени от д-р Красимир Панчев.

„Миналата година водеща при избора ни на лекар на годината беше борбата с ковид епидемията, която беше актуална. Тази година се върнахме към първоначалните, изконните критерии,  с които се съобразявахме, за да изберем колеги за лекар на годината. Критериите са избраните да са добри колеги, популярни сред пациентите, уважавани сред колегите си и не на последно място – с принос в развитието, живота и дейността на съсловната организация. Изхождайки от тези критерии,  за лекар на тази година единодушно избрахме д-р Мая Кирилова. Тя е лекар педиатър. Родена е в Дупница. В момента завежда Детско отделение в кюстендилската болница „Д-р Никола Василев”. Стартът на нейната кариера е в общинската болница в Дупница.  Д-р Мая Кирилова няколко години беше член на ревизионната колегия, а от година и половина е неин председател. Тази година решихме да дадем още една награда – за цялостен принос и утвърждаване авторитета на съсловната организация. Тази награда връчихме на д-р Силвия Стефанова -общопрактикуващ лекар в Дупница, дългогодишен участник в живота на съсловната организация. Няколко мандата тя беше заместник – председател на Управителния съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз на Българския лекарски съюз, сега е член на Управителния съвет. Тя е зам. -председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендилска област. Човек, който активно участва в живота на съсловната оорганизация, и мислим, че тази награда с основание отива в нея”, посочи д-р  Панчев.

Той пожела предимно здраве на колегите си и подчерта: „Медицината не е като останалите професии, тя е изкуство”.

„С радост и задоволство за трета година на този хубав празник община Дупница е част от вашия празник – празника на лекарското съсловие. В последните 2 години нашата нация имаше сериозни проблеми, с които трудно бихме се справили без вашата активна дейност. Убеден съм, че лекарският съюз е направил верния избор и още по-удовлетворан съм, че малко или много Дупница пак присъства. За мен е чест  и привилегия да ви връча отличията. Благодарим ви, че ви има”, обърна се към лекарите кметът Методи Чимев.

„Много благодаря на лекарския съюз за предоставената ми награда. Това, че идва от страна на колегите, я прави още по-ценна за мен”, каза д-р Кирилова.

„Приемам наградата не само лично, но и като представител на общопрактикуващите лекари и на всички мои колеги. Съсловната организация е изключително много важна за начина, по който ние участваме в живота на обществото. Това е нашата визия пред обществото. Затова трябва да утвърждаваме нейните ценности”, коментира д-р Стефанова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular