Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесСтанислав Владимиров: Духът на Перник е несломим

Станислав Владимиров: Духът на Перник е несломим

Д-р Валентина Павлова е новият почетен гражданин 

 

„Нашият пернишки дух ни водеше, Иван Рилски ни закриляше през всички кризи, които преминахме последните години”, заяви в тържествено слово по случай празника на Перник кметът на общината Станислав Владимиров. По думите му със сплотеност и единство перничани са показали на всички, че са несломими. Той прогнозира хубаво бъдеще и занапред.

На тържествено заседание Общинският съвет избра нов почетен гражданин. Това е д-р Валентина Павлова – началник на “Инфекциозно” отделение в най-голямото здравно заведение в региона – МБАЛ “Рахила Ангелова”.

Д-р Павлова е родена през 1959 г. Завършила е с отличие местната гимназия “Христо Смирненски”, след което медицина в Медицинския университет в София. От 1985 г. работи в пернишката болница, от 1995 г. е началник на “Инфекциозно” отделение. В продължение на два мандата е била начело на Районната колегия на Български лекарски съюз. През 2015 г. е избрана за Лекар на годината на национално ниво.

Д-р Павлова заяви, че споделя наградата със семейството си и своите колеги, които са прекрасни лекари, истински професионалисти и добри хора. “Огромен принос в борбата с COVID-19  имат и специалистите по здравеопазване, и санитарите. По време на ужасните месеци на пандемията бяхме всички заедно на първа линия и се справихме. Успяхме, защото бяхме отговорни и всеотдайни”, заяви д-р Павлова.

На тържествена церемония Станислав Владимиров връчи традиционните награди “За принос” в областите на здравеопазването, социалната дейност, в сферата на културата, сигурността и др. Сред отличените са проф. д-р Павел Станимиров – ръководител на катедра „Дентална орална и лицево-челюстна хирургия” в Медицински университет – София, изпълнителният директор на МБАЛ „Рахила Ангелова” д-р Анатоли Митов, медицински сестри в МБАЛ „Рахила Ангелова” и в Болницата за белодробни болести, дългогодишни директори на детски градини и училища, полицаи, туристическо дружество “Кракра Пернишки” и др.

Специален плакет „За най-голям инвеститор и дарител” получи „Видеолукс холдинг” АД. Плакет бе връчен на Духовия оркестър – Перник, по повод 120-годишнината от основаването му като първи граждански духов оркестър в България.

“В хилядолетната си и славна история Перник неведнъж е доказвал своя горд дух, сила и характер. Градът ни продължава да бъде твърдина на традиции, съхранявани за идните поколения от достойните му жители.”, отбеляза областният управител Людмил Веселинов.

По традиция тържеството започна със Света литургия в централния храм, носещ името на покровителя на града. Светата обител навърши 102 години. „Минната църква“ е осветена на 19 октомври 1920 г. На 17 октомври 2009 г. храмът прие като дар от Рилския манастир частица от мощите на Св. Иван Рилски.

Бе направена и първа копка на Международен младежки център, който ще се издигне в идеалния център на Перник. Сред иновативните дейности, които ще бъдат развивани в центъра, са създаване на училище по фолклор, с цел да се съхраняват и предават местните традиции и обичаи, кафе-библиотека с етно кът, зала за нетрадиционни изкуства, провеждане на различни курсове и други. Кметът Станислав Владимиров припомни, че Перник се е преборил с много други градове за спечелването на проекта. По думите му новият младежки център ще отличи града.

Празникът продължи с много концерти, изложби, атракции и завърши с илюминации.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular