Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендил„Една година с COVID стига“! Над 30 творци получиха грамоти на арт...

„Една година с COVID стига“! Над 30 творци получиха грамоти на арт среща в Кюстендил 

  • На празника дебют направи младата джаз изпълнителка Димана Крумова

  • Културното събитие уважи кметът Петър Паунов със своето семейство

 

На 13 март, точно една година след деня, в който заради Ковид вируса бе обявено извънредното положение, кюстендилското читалище „Асклепион 1998“ събра творци от различни жанрове на пролетна арт среща. Нейното мото „Една година с Ковид стига!“ беше обобщение на продължилата през цялата година инициатива „Ars longa, virus brevis!“. Още от първия ден на ограничения читалището провокира художници, музиканти, писатели, артисти и фотографи да изнесат своето изкуство на открито и представяше творчеството им в социалните мрежи.

Виолета Атанасова връчва награда на Детелина Тихолова  – поет, художник и педагог.

В пролетната арт среща над трийсет кюстендилски автори получиха от председателя на читалището Виолета Атанасова грамоти за съхранената и споделена творческа енергия в тежките ограничителни условия на пандемията. В добавка за всеки имаше и подарък – нови книги на кюстендилски писатели и на приятели на читалището, както и сувенири с отпечатък на картини на художниците Деси и Бисер Лапеви. Благодарствен адрес и подаръци имаше и за партньорите на читалището, с които то осъществява своите инициативи, както и за дарителите, отзовали се на една експресна благотворителна акция.

Дебютът на младата джаз изпълнителка Димана Крумова

Инициативата бе проведена на открито при спазване на всички изисквания за безопасност пред Етноцентър „Рубин“, чийто създател Борислав Крумов, председател на сдружение „Роден край“, оказа изключително съдействие по организацията. В програмата на пролетния празник направи своя дебют пред публика младата джаз изпълнителка Димана Крумова, чийто талант изненада и очарова публиката. Събитието се проведе на фона на една от картините на емблематичния кюстендилски художник Росен Арсов, който след драматичен инцидент вече повече от година живее в пълна слепота, а отгоре на това пандемията го остави и в социална изолация от света. Водеща на празничната пролетна програма бе Емануела Дюлгерска, която със своята интелигентна артистичност внесе в събитието много сърдечност и топлота.

Водещата Емануела Дюлгерска

“В Кюстендил извират не само лечебните минерални води – градът е извор и на таланти, някои от които са вписали имената си и в националната култура, а на представителите на новите генерации им предстои да дадат своя принос към нея. След тази тежка година вече имахме силна жажда за общуване и за изкуство и е прекрасно, че ни подарихте този празник с едни от най-талантливите кюстендилци”, коментираха хората, дошли на събитието.

Виолета Атанасова
Кметът Петър Паунов със съпругата си уважиха пролетната арт среща.

Сред гостите на арт срещата беше и кметът Петър Паунов със своето семейство. “Предстоят ни много съвместни инициативи заедно с Етноцентър „Рубин“, пространството пред който имаме намерение да превърнем в гореща точка за изкуство”, сподели председателят на НЧ „Асклепион 1998“ Виолета Атанасова.

Краси ЦЕНКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular