Friday, May 17, 2024
HomeРегионПерникЕдна пета от дигите в Пернишко имат нужда от ремонт

Една пета от дигите в Пернишко имат нужда от ремонт

Свлачище предизвика авария на довеждащия водопровод за Богданов дол

Двайсет процента от дигите в Пернишка област се нуждаят от ремонт, съобщи за БТА Павел Черийски – организатор на хидротехническия район “Перник”. Най-тежко е положението в Радомирското поле, където при всеки обилен валеж големи земеделски масиви са под вода. Още през януари е скъсана дигата на р. Струма при село Прибой. Това води до периодични наводнения на къщи и ниви в селото. Има пробиви и в дигите на Струма при с. Борнарево и в радомирската махала “Арбанас”.
Скъсани са диги и на река Арката край селата Беланица и Бобораци, където също често има наводнения. По думите на Черийски две трети от 70 км отводнителни канали в Радомирско не са почистени. Компрометирана е и отводнителната станция при с. Бобораци, тя не може да прехвърля водите от каналите в реката.
За проблемите нееднократно е сигнализирано ръководството на “Напоителни системи”, но досега не са предприети никакви действия, заяви Черийски. Той каза, че е подал сигнал и до прокуратурата. В Пернишка област има 190 км диги.
Активирало се свлачище е предизвикало авария на довеждащия водопровод за пернишкото село Богданов дол. Водоподаването към селото е спряно. То ще бъде възстановено, след като екипите на ВиК-Перник отстранят аварията, съобщиха от дружеството. Обилните дъждове и снеготопенето са предизвикали наводнения в отделни селища в област Перник. На места реките са прелели и са наводнили дворове и къщи. След най-пострадалите са радомирското село Прибой и ковачевското Калище.

RELATED ARTICLES

Most Popular