Sunday, June 2, 2024
HomeНовиниСвятЕИБ дава 40 млн. евро кредит за разпознаване на пола на пилетата

ЕИБ дава 40 млн. евро кредит за разпознаване на пола на пилетата

Заем от 40 милиона евро отпуска Европейската инвестиционна банка на нидерландска компания за усъвършенстване на технология, с която се разпознава пола на пилетата още преди излюпването. Кредитирането стана възможно с подкрепата на програмата InvestEU, която има за цел да задейства над 372 милиарда евро допълнителни инвестиции за периода 2021-2027 година.

Компанията също ще инвестира в поредица от допълнителни иновации, предназначени да подобрят хуманното отношение към животните и устойчивостта в птицевъдния сектор. Тя е създадена от университета в Лайден и разработва машина за скрининг с висока резолюция, която още на съвсем ранен етап може да идентифицира пола на яйцата. Така люпилните ще получат възможност да излюпват само женски пилета и да елиминират необходимостта от умъртвяването на мъжките веднага след излюпването. В световен мащаб около 6,5 милиарда мъжки пилета се убиват всяка година.

По думите на Стела Кириакидис, която в Европейската комисия отговаря за здравеопазването и безопасността на храните, за Комисията е приоритет да гарантира, че стандартите за хуманно отношение към животните в Европа са сред най-високите в света. С тази технология ще се избегне систематичното умъртвяване на милиони мъжки пилета в целия Европейски съюз.

Със средствата от кредита, нидерландската компания ще работи за по-нататъшно подобряване на технологията и ще инвестира в производството на повече машини. В допълнение към тези вложения, заемът ще ускори развитието на новата технологична платформа, която подобрява здравето и хуманното отношение към животните чрез оптимизиране на екологичните аспекти на процеса на излюпване./ agro.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular