Wednesday, May 15, 2024
HomeКриминалниЕкип на БНТ пристигна снощи в Кюстендил сред нападение с камъни в...

Екип на БНТ пристигна снощи в Кюстендил сред нападение с камъни в Сърбия

Агресията край Босилеград – заради разследване на еко нарушения в пограничните райони 

Клуб “Родолюбие и отечественознание” организира протест пред сръбското посолство 

Нападнаха екип на БНТ в Босилеград, Сърбия. Екипът на предаването за разседваща журналистика “Следите остават” беше посрещнат с агресия по време на снимки за замърсяването на околната среда в пограничните региони.

Агресията е станала между 14.30 и 15.00 часа във вторник на държавния път пред мината “Подвирове” в с. Караманица, Босилеградско. Екипът е имал редовна акредитация от Министерството на културата и информирането на Република Сърбия да снимат за предаването замърсяването на околната среда.

В тв екипа са журналистката Богдана Лазарова, операторите Димитър Славов и Николай Андреев и техникът Роберт Вецов. Присъствали са още екоактивистите от София Димитър Куманов от Риболовен клуб „Балканка” и д-р Валентин Янев, Бранко Митов и Димитър Димитров от Босилеград.

Наближавайки мината на държавния път, на около 50 метра от входа на мината, са били спрени от напречно паркиран микробус на пътя. Тв екипът и екоактивистите слизат от колите и тръгват пеша към входа на мината. В този момент са били нападнати с камъни от четирима души – директорът на „Босил-метал” Миодраг Вукайлович, шефа на охраната на мината и работници.

С един от камъните е ударена камерата на оператора, хвърляни са големи камъни към хората от тв екипа и екоактивистите, с което е застрашен животът и здравето им. Димитър Димитър е бил ударен с юмрук в гърдите, на Бранко Митов са му скъсали дрехите.

На място в Босилеград е дошъл генералният консул на България в Ниш – Димитър Цанев. С негово съдействие е пусната жалба в полицията в града. Сезирано е посолството на България в Белград и генералния консул.

Докато хората от БНТ са били на място, за да дадат показания, са извикани двама от нападателите. Прокурорът е образувал производство и са започнали разпити.

Екипът късно снощи е успял да се прибере на българска територия, в Кюстендил.

По повод нападението Клуб “Родолюбие и отечественознание” организира протест пред посолството на Република Сърбия. Той ще се състои от 19,30 ч днес пред сградата на посолството на улица “Велико Търново” 3 в София. Протестът е срещу отравянето на реките в Босилеград и репресиите спрямо българската общност, поясниха от организацията.

Оттам публикуваха снимка на нападнатия с камъни и юмруци български деец Димитър Димитров с възстановения от него български офицерски гроб.

“Сънародникът ни дълги години е ставал жертва на репресии от страна на властта, но въпреки това се е преборил за поставянето на паметник на Васил Левски в Босилеград. Вчерашното нападение е малка част от дългогодишните политически репресии спрямо българската общност. Други примери са: Прогонването на инвеститори от региона; Саботажа на български събития и дейности; Ограничаването на изучаване на българска история и език; Недопускането на паметна плоча за избитите в Босилеградското клане 1917г.; Постоянни глоби за поставяне на българско знаме пред дома си; Недопускането за внасяне на българска литература и много други”, заявяват от клуба. Оттам призовават за “моментално действие от страна на властите – както по повод примитивната шовинистична агресия, така и спрямо замърсяването на босилеградския регион”. И подчертават, че каузата е непартийна и неполитическа. Всеки е свободен да се присъедини – като обикновен гражданин, българин и природозащитник.

RELATED ARTICLES

Most Popular