Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионБлагоевградЕксперти: Свлачището край Бачиново е опасно, може да затрупа общински път

Експерти: Свлачището край Бачиново е опасно, може да затрупа общински път

  • Кметът на Благоевград търси финанси за укрепването на ската, при нужда правят алтернативен път

Свлачището в района на Бачиново край Благоевград може да рухне върху общински път. Това стана ясно на специално свикана пресконференция от кмета Румен Томов по повод образувалата се пукнатина в планинския масив над пътя за парка. След подаден сигнал от притеснени благоевградчани мястото веднага бе посетено от зам.-кмета Венелин Трошанов и екип инженери.

Мнението на експерта по инженерна геология и геотехника доц. Кирил Ангелов е, че свлачищните процеси застрашават безопасността на участъка. Той е ангажиран да проектира укрепването на ската. Ситуацията е сериозна, още повече че между пътя и ската няма отстояние, уточни доц. Ангелов, който също направи обследване на опасния терен. “Ситуацията с пукнатината край Благоевград е сложна. Допълнителен проблем е, че върху този масив има вада на „Напоителни системи”. Тя служи за водоснабдяване на парка и по нея се пуска вода. Скалите са силно напукани“, допълни експертът. Стана ясно още, че свличането не е дълбоко, но е твърде опасно в някои участъци, като цялата зона на разлома е 250-300 метра.

На брифинга Румен Томов информира, че е изпратил писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Искането е за осигуряване на финансови средства за укрепването на ската. Общината ще възложи проектиране на този участък в най-кратки срокове. Ще се направят и точни изчисления колко ще струва и ще се чака финансова помощ от държавата. Освен това трябва да се укрепи и брегът на река Бистрица. Също така да се изградят стабилни укрепителни съоръжения на ската – подпорни анкерирани стени. „Но затова са необходими много пари”, уточни Ангелов. На този етап ще се поставят пътни знаци, които да регулират скоростта в района на свлачището, тъй като има риск за преминаващите превозни средства.

При необходимост общината има готовност да направи алтернативен път през имота на бизнесмена Георги Ганджов, който вече е дал съгласие.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular