Monday, May 20, 2024
HomeНовиниСвятЕК предлага мерки за ограничаване на вноса на някои стоки от Украйна...

ЕК предлага мерки за ограничаване на вноса на някои стоки от Украйна и Молдова

Европейската комисия предложи да се удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС, въведено от юни миналата година.

Същевременно Еврокомисията прие извънредна спирачка за пилешкото месо, яйцата и захарта, с която налозите да бъдат възстановени, ако вносът им надхвърли средните нива от 2022 и 2023 година.

Комисията предлага също да се удължи с една година замразяването на всички останали мита върху вноса от Молдова, което е въведено от юли 2022 година.

“Това предложение постига правилния баланс: ние поддържаме икономическата си подкрепа за двете страни, като същевременно вземаме предвид изцяло интересите и чувствителността на фермерите в ЕС. Това ще постигне двойната цел да помогнем за поддържането на икономиките на Украйна и Молдова”, заяви изпълнителният вицепрезидент на ЕК и комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Понижаването на цените на земеделските продукти в ЕС в резултат на украинския внос предизвика бурни протести на фермерите в Германия, Франция и Белгия. Вчера към тях се присъединиха и фермерите от Испания.

Очаква се пикът в Брюксел да е днес, когато е и извънредната среща на европейските лидери. /БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular