Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаГрандиозно начало! За първи път отслужиха водосвет на “Мир на Балканите” в Дупница

Грандиозно начало! За първи път отслужиха водосвет на “Мир на Балканите” в Дупница

Кметът Методи Чимев откри юбилейното издание на фестивала

20-ият международен фолклорен фестивал “Мир на Балканите” започна в Дупница. За първи път  за откриването имаше водосвет, който отслужиха архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски и свещениците Добри Добрев и Петър Очков. Фестивала откри кметът Методи Чимев.

„За мен е огромна радост, когато виждам толкова много млади хора, събрани на едно място с една-единствена цел – запазване на фолклорните традиции, чрез които да постигнем мир на Балканите”, каза Чимев. Градоначалникът определи “Мир на Балканите” като културно огнище на фолклорните традиции на различните народи от Европа и света. „Горд съм, че в нашия град живеят такива деца и младежи”, допълни кметът на общината, която е съорганизатор на събитието.

„Нямаше да се справим за толкова кратко време. За няма и месец спретнахме нашия фестивал. Мисля, че ще се получи добре”, посочи организаторът на фестивала и режисьор и хореограф Воин Войнов.

Изключително сме радостни, че през тези години популяризираме пред различните държави танцовия фолклор и нашия град Дупница, в който ежегодно провеждаме Югозападния международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“. Горди сме, че първи в Югозападна България запалихме пламъчето в сърцето на много българи към фолклорното танцово изкуство и сега виждаме много наши последователи не само в град Дупница, подчертаха организаторите – Сдружение „Дупница 2000”.

Пред присъстващите бяха развети националните знамена на 20-те държави, участвали във фестивала през изминалите години, и бе изнесено фестивалното знаме. Първите изпълнения бяха на ансамбъл „Веселие” – Симитли, с художествени ръководители Калина и Любомир Мариянски.

По традиция фестивалът ще продължи 4 дни. В него ще участват 20 български ансамбъла, ансамбълът на банатските българи и гости от Черна гора. Със закриването му ще бъдат закрити и традиционните Майски празници на културата в града.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular