Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионСамоковЕлектронни табла показват скоростта на автомобилите в Самоков

Електронни табла показват скоростта на автомобилите в Самоков

Община Самоков монтира три светлинни устройства за скорост на улици в града. Табелите бяха закупени, след като бе утвърден разходът за тях от ОбС. При гласуването бяха повдигнати въпроси, свързани с това дали е достатъчно да има само превантивна функция или да се закупят снимащи устройства, чрез които да се издават и актове на нарушителите. В крайна сметка се спряха на варианта с устройствата, които да предупреждават водачите за превишена скорост. В сряда бяха монтирани три светлинни устройства за измерване на скоростта, като са поставени на стълбове на бул. „Искър”, при пробива към Говедарци и на улиците „Македония” и „Преспа”.

Устройствата записват информация само за статистика, не се налагат глоби, но при концентрация на нарушители ще се изпращат екипи на Пътна полиция. Избраните отсечки са съгласувани с КАТ и са на места, където има по-сериозен трафик, преминават пешеходци и профила на улицата дава възможност за превишаване на скоростта.

Таблата показват на преминаващите автомобили с каква скорост се движи като се напомня за ограничението на скоростта по тези улици. Очаква това да има превантивна функция, защото понякога превишаването на скоростта е несъзнателно. При по-ниска скорост таблата светят в зелено, а при превишена – в червено.

RELATED ARTICLES

Most Popular