Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаЕмануил Йорданов: Истината за братя Галеви никога няма да бъде разбрана

Емануил Йорданов: Истината за братя Галеви никога няма да бъде разбрана

Присъствието на Ангел Христов у нас внася сериозен шок в някои среди, смята криминалистът Иван Савов

“Истината за братя Галеви никога няма да бъде разбрана. Доколкото съм наблюдавал подобни процеси, съм склонен да заложа, че никога няма да излезе”. Това коментира кюстендилецът Емануил Йорданов, бивш народен представител и министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. Поводът са многобройните въпросителни около смъртта на Ангел Христов. Емануил Йорданов припомни, че в „началото на прехода силните престъпни групировки имаха доста добри контакти в редица партии. Това не е тайна за никого. Когато беше убит Васил Илиев, по думите на Ботьо Ботев, той е отивал на среща с изтъкнат политик от онова време. Така че няма нещо, което да не е известно. В същото време, голяма част от големите престъпни авторитети бяха убити. Тези, които имаха повече късмет, успяха да пренастроят дейността си, станаха твърде успешни бизнесмени. Нещата вече са много различни от това, което сме гледали някога “, заяви по БНР Емануил Йорданов.

Според криминалиста Иван Савов, присъствието на Ангел Христов у нас е внесло сериозен шок в някои среди. “В този случай има много неизвестни като дали смъртта на това лице не е убийство”, коментира Савов. Няма да е прецедент в новата ни история смъртта на Ангел Христов да е убийство. Хората, които работят по такива случаи професионално знаят, че има достатъчно медикаменти, за да се предизвика един такъв инфаркт и в организма да не остане и следа, за да се установи, че смъртта е предизвикана по такъв насилствен начин. В този случай обаче има много други неизвестни, които пораждат страховити версии. Като например дали това е Ангел Христов или някой друг? Това заяви в студиото на „Здравей, България” криминалистът в отговор на въпроса възможно ли е Ангел Христов, от така наречените братя Галеви да е бил убит.

“Присъствието на това лице в България е внесло сериозен шок в някои среди, защото този човек има много информация. Той знае много неща за обстоятелства от преди години, за които ние сега си говорим. Например историята около “Фармация” – Дупница”, даде пример криминалистът.  Той обясни, че братя Галеви са работили с Таки и Къро. “Играта на дебнене приключи. Изведнъж на някои не му издържаха нервите, скъса си оставката и надали е толкова безразсъден. Но тези неща отключиха това, което върви. Свидетели сме на мафиотска война”, коментира Савово въпроса дали случващото се в страната провокира разместването в престъпния свят. Той изключи Пламен Галев да е в България, защото така се излагал на риск.

По на Савов  съмнение поражда фактът, че близките му са бързали да го погребат тихомълком. „Този човек, дори да е осъден престъпник – какъвто е, избягал от излежаване на наказание, той е мъртъв. Него няма кой вече да го задържи и да го търси. Направи ми впечатление нещо, което каза министър Демерджиев, а именно, че ДНК експертизата е потвърдила, че това е тялото на Ангел Христов. Да, но всички запознати с методиката на работа – не само в България, но и в цял свят, занаят, че ДНК анализът изисква между 3 до 5 дни. Това е биологичен материал, който буквално трябва да узрее, клетките да се размножат в изкуствена среда, след което с един уред, наречен секвенатор, да се раздели ДНК веригата и да се направи сравнителен анализ. Тази процедура не става бързо”, обясни процесът Савов.

В Дупница продължават разпитите след смъртта на Ангел Христов. Сред подложените на разпит в полицията са съпругата на Геле – Радмила, медицинското лице издало известието за смърт д-р Васил Бачев, управителят на болничното заведение д-р Ени Лефтеров, длъжностното лице издало смъртния акт – Галина Палчева, служители на траурната агенция, ангажирана с организацията на опелото, близкки, роднини и приближени до т.нар. братя Галеви.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular