Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилЖалко за Кюстендил! Местните предпочитат басейните в Сапарева баня пред собствените

Жалко за Кюстендил! Местните предпочитат басейните в Сапарева баня пред собствените

Един елементарен въпрос, зададен в групата „Забелязано в Кюстендил”, предизвика широк обществен дебат в града под Хисарлъка. Според коментарите на кюстендилци, богатата на термални води община няма нито един целогодишно работещ общински плувен басейн. Стига се до комичната ситуация, при която местни хора препоръчват курорта Сапарева баня и го определят като място „на светлинни години” от родния им град. Кюстендил, който в годините назад довеждаше туристи и хора с хронични заболявания от цялата страна, към днешна дата се определя от жителите му като „спрял развитието си” и отправят упрек към градоначалника Петър Паунов, че подобен безценен ресурс не само, че не носи очаквани приходи за общината, но става и все по-недостъпен за обикновените граждани.

Изключително остри са реакциите на родители към общинското ръководство. Те не могат да преглътнат факта, че през миналата учебна година в Кюстендил е нямало работещ закрит плувен басейн, където учениците да спортуват и тренират един от най-хармоничните спортове. Очакванията са, че и през тази година нещата няма да се променят. През лятото децата в града ползват услугите на плажовете, като родителите им се бъркат дълбоко в джоба, за да заплатят необходимите такси. През останалото време от годината обаче подрастващите няма къде да плуват.

„Престъпление е само в Кюстендил да няма плуване за деца! Къде спи кметът? Водата в изобилие, общински сгради също, но няма кой. Жалко за което”, „Да няма басейн, не работят нито в Математическата гимназия, нито никъде в нашия град”, „Трябва общински басейн с минерална вода да тренират децата безплатно”, „Кюстендил с богатството от минерална вода не се развива от години, дано вземат мерки, не е допустимо!”, отбелязват с немалка доза недоволство към градоначалника си Петър Паунов живеещите в града. Те недоумяват какви интереси стоят зад това минералната вода да не се използва по целесъобразност, в полза на обществото и с цел развитие на туризма в региона.

Представители на местния бизнес също коментират, че за град с термални води Кюстендил буквално е „спрял”. Притокът на туристи е далеч по-малък в сравнение с по-малки общини, които усърдно работят, за да стоят на картата на СПА-туризма и да привличат хора от страната и чужбина.

„Истината е, че дори през комунизма хората знаеха за лечебните свойства на нашата вода. Тук са идвали семейства с репродуктивни проблеми и хора с хронични заболявания, за да се лекуват. Имаше туристи и почиващи. Сега освен хотела на центъра, който не е по джоба на средностатистическия българин, няма кой знае какви бази, да не говорим за печалби. То и един закрит басейн няма, та поне децата да тренират. И това при всички съвременни възможности за реклама и участие в различни проекти”, коментират кюстендилци.

Посочените недостатъци се отразяват сериозно на местния бизнес, който вместо да се развива, да печели и да внася данъци в хазната, ежедневно се бори за оцеляването си. Тежкото му състояние още повече си пролича по време на ковид кризата, когато „лъснаха” наяве немалко и сериозни проблеми на хотелиери и ресторантьори, които бяха на ръба на фалита.

„Сами сте видели и прочели какво са написали хората в групите. Щом сме стигнали сами да казваме, че е по-добре да се ходи на Сапарева баня, какво повече да се коментира. Дотук сме я докарали… Тези, които управляват общината трябва да знаят, че не е въпрос да се отчита само културен календар. Редно е организираните събития да привличат и съпътстват притока туристите, така както е по цял свят. Щом липсва основното, то другото не върви и всичко е отчитане на дейност и усвояване на средства”, коментират представители от местния туристически бранш. Те настояват градоначалникът Паунов „да слезе от небесата”, защото градът стремглаво потъва, а общественото недоволство расте с всеки изминал ден.

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

Comments are closed.

Most Popular