Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилЖители на Радловци излизат на мирен протест

Жители на Радловци излизат на мирен протест

Мирен протест на кръстовището на околовръстния и “Соволски” път организират в петък жители на кюстендилското село  Радловци, съобщиха инициаторите. Поводът за невоволството им е извозване на отпадъци на закритото сметище в село Радловци.

В селото през миналия месец беше и министърът на околната среда и водите  Борислав Сандов. Сметището е в близост до закритото през 2017 г. и рекултивирано депо за отпадъци на града.

Община Кюстендил е санкционирана на няколко пъти заради незаконното сметище. От администрацията заявяват, че проблемът с обезвреждането на отпадъците се дължи на липса на държавна воля за разрешаването му.

В края на месец май, кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви на специална пресконференция, че проблем с боклука в Радловци няма, но хора, които искат да начешат егото си, са готови да докарат на гърба на жителите на общината десетки милиони загуби и санкции.

Паунов обасни, че е била подадена идея за извозване на отпадъците, за да може да бъде разрешен дългогодишният проблем, но отказа да назове потенциалната община, “за да не създава настроения и очаквания”. Той допълни, че политиката в управлението на отпадъците на държавата е абсолютно погрешна от десетилетия, а целият район на сдружението “Рила еко”, в който влизат шест общини край Кюстендил, е оставен, без да има вариант да работи по законен начин и да третира отпадъците си.

“Нашите опити да бъдат изградени инсталациите датират от 2010 година. В момента изграждаме най-модерната инсталация. Въпреки всички спекулации, на тази инсталация в с. Радловци нито ще има изгаряне, нито каквото и да било, или ще пострада водата на селото. Населението там е запознато още през 2011 година с инсталацията и с всеки детайл”, коментира Паунов. Той допълни още, че местните знаят, че там няма проблем, “но хора, които искат да станат популярни и да начешат егото си, са готови да докарат десетки милиони жестоки загуби и санкции на гърба на кюстендилци”, каза Паунов.

По думите на кмета Кюстендил администрацията му няма нито една грешна стъпка, а единственото, което е правила, е да защитава екологичните и финансовите интересите на всеки жител на общината.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular