Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаЖурналистка от Дупница се оттегли от случая "Янек" след второ посегателство срещу...

Журналистка от Дупница се оттегли от случая “Янек” след второ посегателство срещу колата й

АЕЖ: Случаят да се разследва от националната полиция или ГДБОП

Второ нападение бе извършено срещу семейния автомобил на журналиста от DenNews.bg и администратор на групата „Къде е Янек“ Десислава Панайотова в Дупница. Инцидентът е станал в нощта срещу събота. Счупено е предното стъкло на колата, паркирана пред дома на Панайотова. Изключено е деянието да е извършено с цел кражба, тъй като стъклото не е отстранено и от автомобила не липсва нищо.

В неделя в социалната мрежа Панайотова обяви, че се оттегля от групата „Къде е Янек“ и спира журналистическата си работа в тази посока. “Решението ми не бе взето лесно, но е окончателно.

По никакъв начин не хвърлям обвинения и съмнения за евентуален извършител на посегателствата към семейния ми автомобил, както и не хвърлям обвинение, че посегателствата са свързани с този конкретно случай. Нямам заплахи и закани до момента, нито в личния ми, нито в професионалния ми живот. Пак казвам, че нямам лични конфликти и скандали. Семейството ми също няма скандали и конфликти”, заяви тя.

По-рано Десислава Панайотова обяви пред Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), че това е второто посегателство срещу автомобила й в последните месеци, след като на 4 декември той е бил прострелян със сачма. Журналистката изключи зад това да стоят лични мотиви, тъй като тя и семейството й не са в конфликт с никого. Тя е един от най-активните журналисти в разследването на изчезването на Янек Миланов от Дупница. Младият мъж изчезна през миналата година, след като последно е бил видян да се качва в автомобила на Васил Капланов, който някога е работил като охранител на обявените за международно издирване Братя Галеви. Капланов е задържан през септември 2020 г., а два месеца по-късно синът му е арестуван по обвинение, че е вандализирал автомобила на изчезналия Янек Миланов. Случаят с изчезването на Миланов продължава да не е разкрит, въпреки намесата на главния прокурор Иван Гешев.

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява незабавно с вандализирането на автомобила на журналистката Десислава Панайотова да се заеме институция извън полицията и прокуратура в Дупница. Това може да бъде Главна дирекция „Национална полиция” или Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Българските власти трябва бързо да открият и изправят пред правосъдието отговорните лица.

В своето изявление във фейсбук Десислава Панайотова посочва още: “Винаги съм отстоявала баланса и чистотата както в личните си отношения, така и в професионалните си ангажименти.

Тези, които ме познават като човек и журналист – с това се занимавам от 2004 г. насам, знаят, че не пиша скандални, неверни и поръчкови текстове, стремя се да спазвам етиката и правилото да не вредиш, които вярвам са неразривна част от публичното говорене, а не само от журналистиката. Дълги години съм работила като съдебен репортер и знам, че никой няма право както да извършва престъпление – независимо дали криминално деяние или нанасящо морални щети някому, така и никой няма право да хвърля недоказани твърдения, поне докато институциите не се произнесат дали някой е извършител на деяние. Не съм извършила никое от тях в съзнателния си живот.

Не отправям обвинение към никого. В събота представих фактите такива, каквито са. Фактите съм представила и пред полицията. Към момента може да се каже, че вероятността за умишлено извършване на деянията е голяма, т.е. не се касае за случайно посегателство, както опитах да успокоя сама себе си и на което се надявах при първия случай от 4 декември.

Благодаря на Асоциацията на европейските журналисти в България за позицията и моралната подкрепа.

Благодаря на колегите от националните медии, които се свързаха с мен, за да дадат гласност на случая и да ми дадат кураж.

Благодаря за оказаната морална подкрепа от Марио (брат на изчезналия Янек) и приятелите ми. Благодаря на Марио, че напълно разбра и подкрепи решението ми да се оттегля.

Продължавам да вярвам, че публичното говорене е нужно на обществото ни, особено в Дупница, но преди всичко знам, че човек е длъжен първо да защити себе си и любимите си хора.

На тези, които биха ме упрекнали, казвам, че не е лесно да си знаменосец, особено ако нямаш армия.

Не тези, които разочаровам, казвам, че с цялото си сърце се надявам да са по-достойни от мен и да намерят сили да ми простят.

Сърцето ми ще продължи да се вълнува за всяка обществено значима тема, но сърцето ми е свито и трябва да се погрижа първо за него. Всеки от нас има по едно сърце и един живот. Надявам се да бъда разбрана правилно и тези ми думи да не бъдат използвани за една или друга кампания.

Продължавам да се занимавам с това, с което се занимавам през целия си живот, но се оттеглям от групата и професионално от случая”.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Absoljutno dostoino, no kade e obshestvoto da zashtiti momicheto. Kade sa instituciite, darzavata? Feodalno banditskata darzava stanahme.

Comments are closed.

Most Popular