Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоРесторантьори от Югозапада: Превърнаха ни в изкупителни жертви

Ресторантьори от Югозапада: Превърнаха ни в изкупителни жертви

  • Малин Бистрин от Банско: Доста колеги сменят професията

  • Славчо Павлов: Положението в Дупница е трагично

  • Петър Чучуганов от Сапарева баня: Всички изнемогваме

Поредно евентуално затваряне на хотели и заведения ще се окаже пагубно за бизнеса. Около това мнение се обединиха хотелиери и ресторантьори от Югозападна България на фона на тревожната ковид ситуация у нас. Заради нарастващия брой на заболелите те са притеснени, че може отново да се стигне до крайни мерки. В област Благоевград кризисният щаб вече взе решение работното време на заведенията да се намали до 22 ч.
„Вяра“ потърси представители на бранша от Югозапада, за да коментират актуалната обстановка и какви са очакванията им.

Малин Бистрин

„Вече имаме чувството, че ставаме някакъв експериментален бранш. Медици, математици, икономисти и банкери – всички се упражняват върху нас. Всички сме в едно тревожно очакване и изпитваме несигурност. Много от нас вече се питаме дали има смисъл да продължаваме да се занимаваме с тази дейност. Има немалко колеги, които започват да се ориентират към смяна на професията. Определено преживяваме много труден момент. Отделно ни набеждават, че едва ли не ние сме грешниците и причината за ситуацията в страната и растящия брой на заразените.

Не съм сигурен, че хигиената, която имаме в хотелите, може да се види на друго място. Не мисля, че дори и в болниците например се дезинфекцира толкова често. Ние провеждаме дезинфекция на всеки час. Също така много се съмняваме, че тези мерки са достатъчно адекватни. Ако бяха такива, след като ни затвориха, болните щяха да спрат. Но заразените си ги има. В ресторантите хората стоят на една маса и в сепарета, отделени от другите. Докато на каси в учреждения и големите хипермаркети се струпват много повече хора и са много по-нагъсто. Същото се наблюдава и във вериги, които не са от национално значение, но никой не ги затваря“, каза пред „Вяра“ председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

Славчо Павлов

„Отварянето на заведенията от 1 март даде кураж на колегите, че нещата може да се оправят. Имаше доста посетители, но всички мерки се спазваха стриктно. Това беше финансова глътка въздух за всички нас. Успяхме да си платим част от кредитите и данъците, да платим заплати и осигуровки на персонала. Помните, че цяло Банско бяхме затворени първи на 15 март, след това отново ни затвориха. Не можем да разберем защо това се получава. За тази една година, с няколкото затваряния, тази пандемия трябваше да отмине. Тревожно очакване. Мисля, че огромна част от колегите няма да може да понесат ново затваряне и това ще бъде краят за тях. Нашият бранш трябваше да остане да работи, а в същото време да се затегнат мерките в другите сфери. Заведенията и фитнесите станаха жертви. Давам ви прост пример. В момента имаме някакъв пик на заразените. За него лекарите казват, че идва с 3 седмици закъснение, а тогава ние не работехме. Затова ние питаме: защо ние трябва да сме виновни, след като преди 3 седмици бяхме затворени и хората нямаше как да отидат на заведение?“, категоричен е председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско.
Малин Бистрин разкри колко много пари са инвестирали той и колегите му преди отварянето на 1 март.

Петър Чучуганов

„Трябваха ни хиляди левове, за да заредим преди отварянето. Знаете ли колко пари се дадоха за плодове и зеленчуци, сирена и кашкавали, меса, напитки и още куп други продукти. И две седмици по-късно отново се заговори за затваряне. Не може да замразите хляба, сиренето, доматите и краставиците. Нашият бранш дава работа на страшно много хора и е допринесъл толкова много за България. Надявам се, че ще бъдем оставени да работим, съобразявайки се с всички мерки“, завърши той.
Същото мнение изрази и председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил Станислав Георгиев.
„Заведенията са добре, когато са пуснати. Ние се превърнахме в изкупителна жертва на цялата обстановка. Пуснаха ни да работим и след това започнаха да дават право по градовете пак да ни затварят. Това са пълни абсурди. Тези мерки с нищо не предотвратяват пандемията и броя на заразените. Просто ги въвеждат, колкото да се каже, че се прави нещо, но от това най-пострадали сме ние“, коментира той.
Станислав Георгиев допълни, че в ресторантите в града има посетители, но явно някои хора все още ги е страх. Кюстендилецът допълни, че продължава да има и немалко поръчки за храна за вкъщи.
Собственикът на едно от най-централните кафенета в Дупница – Славчо Павлов, определи положението като трагично.
„В момента се намираме в изключително тежка, бих казал дори трагична обстановка за заведенията в Дупница. Ограничени сме да работим на 50%, но всъщност реално работим с 10% от капацитета си. Хората са толкова уплашени, че към този момент, докато е лошо времето, е абсолютно неоправдано да се работи изобщо. В момента сме отворили единствено и само, за да си покрием разходите за наем, ток и консумативи, заплати и осигуровки за работниците. И ако успеем да го постигнем това нещо, ще сме щастливи. Всеки може да мине по централните заведения в Дупница и дори в пиковите часове да провери колко хора има. Ние се колебаем кое е по-добре за нас: дали да ни затворят и държавата да поеме разходите за работниците, или да работим и с огромни мъки да се опитаме да си покрием разходите. Даже май ще бъде по-добре да ни затворят. Хората са до такава степен уплашени, че е трудно да се опише. Някои си правят грешни изводи от банкетите за 8 март. Да, тогава имаше по-голям наплив в заведенията, но това беше еднократна проява. Нас, кафетериите, осми март не ни грее особено. Обмисляме да пуснем в неплатен отпуск персонала. Ако не се оправи положението, неминуемо ще има промени, които ще се отразят и на обслужването на клиентелата“, заяви пред „Вяра“ Славчо Павлов. Своето притеснение изрази и колегата му от Сапарева баня Петър Чучуганов.
„Тази ситуация се отразява на целия бизнес в страната, не само в Сапарева баня. Много е тежко за бранша. Виждате, че с изключение на хранителните магазини и аптеките почти всичко бива затваряно. Всички изнемогваме, искрено се надявам повече да няма пълни затваряния. За краткото време, в което бяха отворени ресторантите, се видя, че има посещаемост. Все още обаче го има страха у хората и предполагам, че това спира много от тях да идват в ресторантите и заведенията. Със сигурност не е както преди. За съжаление и не знам дали някога ще се върнем към положението отпреди пандемията. Но ако ни затворят отново, това ще се окаже пагубно за целия бизнес. Ясно е, че ще продължим с някои мерки. Разбрах, че учениците от 5-и до 12-и клас отново ще преминат на онлайн обучение и че има пропускателен режим в моловете и големите търговски обекти, който ще е съобразен с 30% от капацитета. Предполагам, че може да ни задължат да носим и маски на открито“, каза пред „Вяра“ председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Петър Чучуганов.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular