Friday, May 17, 2024
HomeРегионКочериновоЖътвата в Мурсалево започна по стар обичай  - със сърп

Жътвата в Мурсалево започна по стар обичай  – със сърп

Арендаторът Николай Гълъбов: Реколтата при нас не е добра, нямаше валежи

Земеделският производител Николай Гълъбов започна прибирането на пшеницата в землището на кочериновското село Мурсалево. Жътвената кампания бе открита по стар български обичай – с ожънване на първите класове със сърп. След това бе включен и комбайн, а за жътварите имаше почерпка с ръчно приготвени  погача и баница. Разбита бе и бутилка с шампанско – за здраве и берекет на дългогодишния селскостопански производител, на близките и помагащите му.


„Все още прибираме рапицата, но започнахме и жътвата, като се надявам до края на месеца да приключим. Реколтата обаче не е добра. В нашия район – от Мурсалево, Кочериново, Стоб, Пороминово до Рила, сме най-зле. Тук нямаше почти никакви дъждове, а без влага селскостопанска продукция няма. Добив от 350-400 кг/дка при нас е много добър. Сега се надяваме да е над 100 кг/дка, но ще видим. Прогноза не мога да направя. Не е розово положението. В нашия сектор е трудно и докато не приключим, докато не приберем житото, то не е наше”, каза  Николай Гълъбов. Той ще разчита за жътвата на един комбайн и четирима наемни работници, ангажирал е и семейството си.
Фирмата на Гълъбов, регистрирана през 2015 г., държи под аренда над 2 000 дка земи в Мурсалево. В момента обработва 1 600 дка с пшеница, 200 дка ечемик, 300 дка рапица и близо 1 200 дка слънчоглед. „Тази година и при тези култури добивите не са добри. Ще бъде тегаво”, коментира земеделецът.
В Мурсалево има още двама арендатори. В селото са засети общо около 3 000 дка пшеница.

RELATED ARTICLES

Most Popular