Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаЕпископ Поликарп освети нов паракрис в Самораново, посветен на Рилския чудотворец

Епископ Поликарп освети нов паракрис в Самораново, посветен на Рилския чудотворец

Негово Преосвещенство отслужи архиерейска литургия в Дупница, повиши отец Г. Паликарски в ставрофорен иконом

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит освети нов параклис в дупнишкото село Самораново. Храмът носи името “Св. Иван Рилски Чудотворец” и през целия неделен ден към него се стичаха десетки вярващи, за да се помолят и да запалят свещ за здраве.

Освещаването на храма се извърши в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Благой Стоянов, свещеник Добри Добрев, председател на църковното настоятелство на новия храм, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Георги Николачков, свещеник Георги Гелов, свещеник Венцислав Ангелов, свещеник Иван Айдаров, свещеник Георги Граховски, йеродякон Поликарп, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Иванов.

Храмът е изграден по инициатива на Михаил Севдин, дарител, ктитори и благоукрасител на новата църква и на неговото семейство. В строителството на храма са участвали и хора от селото и региона с малки дарения.


На празничното освещаване на новия храм посветен на рилския Чудотворец и небесен покровител на целия български народ присъстваха кметът на община Дупница Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, Райко Цветков, кмет на с. Самораново, Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и представители на различни организации от Дупница и региона.


След освещаването епископ Поликарп поздрави всички присъстващи с новата духовна придобивка и им пожела храмът да бъде за всички духовен пристан и място за молитва, духовни размисли и въздигане в добродетел – вяра, надежда и любов.
Особена благодарност епископ Поликарп отправи към основния дарител на храма Михаил Севдин и към всички, които малко или много са помогнали за построяването на православното християнско светилище.


Всички присъстващи на тържеството бяха поздравени от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит с новата духовна придобивка.
Присъстващите, които бяха многобройно множество, бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение.
Параклисът все още се изографисва от талантливия зограф Ангел Илчев.
По-рано епископ Поликарп отслужи архиерейска света литургия в дупнишкия храм “Св. вмчк Георги Победоносен”.


В светата Литургия съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храма, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Георги Гелов, свещеник Венцислав Ангелов, йеродякон Поликарп, дякон Георги Граховски, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Иванов.
Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от свещеник Петър Очков и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, а на светата Литургия бяха изпълнени от църковния хор при храма, с диригент Живка Мантаркова.
По време на светата Литургия епископ Поликарп ръкоположи за презвитер дякон Георги Граховски, който е от гр. Дупница.


На новия свещеник епископът пожела леко и благодатно служение, както и във всичко да се ръководни от Христовия закон и заповеди. Той му припомни важни моменти от свещеническото служение и го призова да бъде веселие за човеците, пристан в радости и скърби на църковното изпълнение, както и пример за привличане на души за Христа и Неговото царство.
В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп офикира за ставрофорен иконом отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия. Той му благодари за досегашните трудове в полза на духовното и материално въздигане на Дупнишкото архиерейско наместничество и му пожела още дълги години да се грижи за верния народ, за храмове, манастири и свети места.


След неделната света Литургия, епископ Поликарп произнесе проповед. Той призова вярващите да посветят живота си на Бога, да се грижат за духовното си възрастване, както и да развиват своите дарби, за да помагат на немощните и хората нуждаещи се от подкрепа. Епископът призова църковния народ да се огради с Христовия мир и да носи кръста си разчиташ и осланяш се на благата Божия воля и промисъл.
Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия, свещениците и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир, лек и благодатен месец.
Снимки: протойерей Костадин Тренев

RELATED ARTICLES

Most Popular