Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниСвятЗабрана за внос от Украйна: ЕК с условие към България и още...

Забрана за внос от Украйна: ЕК с условие към България и още 4 държави за отпускането на помощта от 100 млн. евро

Европейската комисия ще отпусне обещаната вчера финансова помощ от 100 млн. евро, само ако България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия отменят едностранно въведените забрани за внос на украинско зърно. Това стана ясно от изявлението на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който разговаря със земеделските министрите на петте държави.

“Предложеният от Комисията пакет включва втори транш финансова помощ за засегнатите земеделски производители, както и извънредни защитни мерки за ключови продукти и мерки за улесняване на транзита на износа на украинско зърно през коридорите на солидарност. Пакетът е обвързан с премахването на едностранните мерки, въведени от държавите-членки. Подчертахме значението на бързото преминаване към общ подход на ниво ЕС, а не на едностранни решения, които излагат на риск вътрешния пазар”, заяви Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК.

Според ЕК едностранно въведените мерки са незаконни. Брюксел предлага вместо едностранните забрани за внос да се въведат общоевропейски мерки, които включват забрана на вноса на няколко продукта от Украйна през България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия като се запазят коридорите за транзит.

“Заместник-председателят Домровскис беше категоричен, че едностранно предприетите мерки от четирите държави-членки – България, Унгария, Полша и Словакия, са незаконни и противоречат на Договорите за присъединяване и Споразумението за асоцииране сключено между ЕС и Украйна. Четирите държави са призовани да се откажат от наложените мерки, в противен случай предложената от Комисията финансова подкрепа няма да бъде отпусната”, коментира Петре Дая, министър на земеделието на Румъния.

Петте държави искат списъкът с продукти, забранени за внос, предлаган от ЕК, да бъде разширен и разговорите продължават.

Очаква се да има развитие до срещата на земеделските министри в Брюксел следващата седмица./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular