Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесЗаваляха политически декларации срещу кмета Дангов! И от КОД поискаха решение на...

Заваляха политически декларации срещу кмета Дангов! И от КОД поискаха решение на политическата криза

Шефът на ОбС действа под прикритие, отложи да се осветли на пресконференция

Консервативно обединение на десницата (КОД)  разпространи декларация, в която осъжда поведението на градоначалника на Дупница Първан Дангов. От партията настояват създалото се напрежение между местната законодателна и изпълнителна власт да бъде прекратено, както и да спре намесата на градоначалника в работата на Общинския съвет.

От общинската организация на ПП КОД в Дупница призовават кмета да зачита авторитета на институциите и на служителите в администрацията, както и да спазва положената клетва „да работи единствено в интерес на гражданите на Дупница”.

„С настоящата декларация изразяваме възмущението си от ескалиращо безотговорното поведение на кмета на община Дупница Първан Дангов. Присъединяваме се към призива на Областния съвет на ДПС то да бъде прекратено и управлението на общината да се насочи към градивност и обществен диалог.

Считаме за опасна и недопустима намесата на кмета Първан Дангов в работата на Общинския съвет.Принципът за разделение на властите е базов в демократична държава като България и настояваме за изпълняването му. Настояваме да спрат провокациите от страна на кмета, използването на трибуната на Общинския съвет и процедурните възможности за налагане на натиск и поставяне на ултиматуми, както и възпрепятстването на Председателя да изпълнява задълженията, вменени от изборната му длъжност и законите на страната.

Призоваваме Първан Дангов да преосмисли поведението си, да използва толерантен тон на общуване, да зачита авторитета както на институциите, така и на служителите в Общинска администрация и да изпълнява клетвата, която е положил, встъпвайки в длъжност, а именно “да работи единствено в интерес на гражданите на община Дупница””, пише още в разпространената до медиите политическа позиция.
От общинската организация на ПП КОД декларират, че ще държат строго за спазването на демократичните принципи, установени от законите в България и в дух на прозрачност ще информират обществеността за всички опити за погазването им.Те са убедени, че политиката на инат и личен реваншизъм е контрапродуктивна и вредна за местната общност. Дава лош пример и нанася трудно поправими имиджови щети на община Дупница.

КОД настоява за осигуряване на нормални условия за работа на Общинския съвет и неговия законно избран председател.

В неделя бе разпространена още една политическа декларация от Областния съвет на ДПС и общинските съветници на партията в Дупница. В нея те също се обявиха срещу грубата намека на кмета  Първан Дангов в работата на председателя на ОбС и дейността на местния парламент, като призоваха колегите си за подкрепа към изразеното от тях становище.

Съветниците Шейхриар Златарска  и Георги Рангелов се обърнаха и към групата на БСП в местния парламент с молба да обяснят на градоначалника, че вмешателството в работата на Общински съвет е „изключително грубо и безпардонно”.

Припомняме, че Костадин Костадинов попадна в настоящия Общински съвет, издигнат от Местната коалиция КОД (КОД- ВМРО-БВ). Заедно с него влязоха и общинските съветници Георги Георгиев и Христо Михалчев.

Макар партията на Петър Москов да представлява консервативното обединение на десницата в България и да се отъждествява с гласът на свободния българин, то от провеждането на местните избори до днес   това е първата публично изразена политическа позиция на КОД в Дупница.

Без реакция останаха скандалните уволнения в администрацията, заплахите срещу кметове на населени места и явните опити за реставрация на символи, методи и прийоми на управление, характерни за комунизма.

И ако до този момент Костадин Костадинов умело шиканираше на политическото поле между леви и десни и приемаше случващото се за проблем предимно на бившите си партньори от ГЕРБ, то сега върху него се стовари тежестта на всичките му политически терикатлъци във времето назад.

Така в рамките на няколко седмици пред очите му бяха размахани библия, клещи за кастрация и предложение за оставка. Напрежението между местната изпълнителна и законодателна власт стигна своя апогей след като стана ясно, че кабинетът на председателя на ОбС в Дупница е опразнен, а бравата сменена.

Като „черешка в тортата” на институционалната криза дойде и реакцията на Костадинов, който от социалните мрежи съобщи, че по разпореждане на градоначалника Първан Дангов е лишен от възможността да произнесе приветствено слово за 3 март.

Към днешна дата обаче шефът на ОбС в Дупница така и не счита за нужно да внесе публична яснота по въпроси като: По чие разпореждане се е случило изнасянето на вещи от кабинета му? Има ли сред тях важни документи и атрибути? Подал ли е сигнал до компетентните институции срещу възпрепятстване на достъпа му до работното място? Как смята да продължи да осъществява дейността си като председател на ОбС? Блокирана ли е работата на местния парламент? И във вторник шефът на Общинския съвет в Дупница остана „под прикритие“, а предварително обявената пресконференция така и не се състоя.

Спор, че властовата криза в Дупница е огромна –няма. Подозренията, че с действията си кметът отдавна прехвърля границите на нормалния политически тон- също няма. Няма и никакво съмнение, че упражняването на намеса от страна на градоначалника в работата на Общинския съвет е недопустимо.

Но няма и колебания в това обаче, че скрит зад декларации, тупкане на топката в полето и печелене на време, Костадин Костадинов продължава да мъчи поста в търсене на най-уместния вариант за собственото си политическо оцеляване.

RELATED ARTICLES

Most Popular