Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградЗадават ли се нови протести? Тол таксите скачат от 1 юли

Задават ли се нови протести? Тол таксите скачат от 1 юли

 

Почват строежа на АМ „Струма“ при град Кресна

Очаква се скоро да започне строителството на пътен възел на магистрала „Струма“ при град Кресна, в посока София, където транспортната ситуация в момента е конфликтна. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков в предаването „Неделя 150“ на БНР, по повод предложените в проектобюджета за тази година около 3 млрд. лв. за ремонт и изграждане на пътища, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
„Ще се постараем до края на годината да усвоим максимално средства от Оперативна програма „Транспортна свързаност“. Регионалният заместник-министър се надява скоро да започне строителството на пътен възел на магистрала „Струма“ при гр. Кресна, в посока София и обясни, че след получено разрешение от Басейнова дирекция Благоевград всички процедури са завършени за него, както и за предстоящия за изграждане мост в лот 3.1 на магистралата в посока София – Кулата. Сега съществуващото съоръжение на път Е-79 е в предаварийно състояние и е опасно за преминаващия там трафик.

По отношение на предстоящото увеличение на тол таксите Николай Шушков напомни, че предвиденото от предишното правителство повишение на тарифите им от 1 януари 2023 г. беше отложено, за да омекоти натиска на инфлацията. Предложението е то да влезе в сила от 1 юли, като бъде 50% от сега действащите такси в съответствие с приетото през миналата година решение. Сега работим върху вариант, който да бъде подложен на обществено обсъждане, след което ще се вземе решение от Министерския съвет. Той обаче предвижда българските водачи на тежкотоварни автомобили, от които са били 72% от приходите от тол такси през миналата година, да ползват отстъпка при пробег над 4000 км, над 6000 км или над 10 000 км месечно, информира заместник-министърът. И съобщи, че постъпленията от винетни и тол такси към 20 април 2023 г. са 210 млн. лв., което е близо 34% повече спрямо същия период на миналата година. През месец март за първи път приходите от тежкотоварния трафик са били повече от платени винетки за леки автомобили, като се очаква тенденцията да бъде

На фона на предложенията за повишаване на тол таксите и винетките Николай Шушков призна, че близо 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в аварийно или предаварийно състояние.
Припомняме, че повишаването на тол таксите беше една от основните причини, която изкара на протест транспортните фирми от цялата страна. Браншът се обяви против драстичното увеличение на цените на горивата, тол таксите и липсата на държавна стратегия за оцеляване на отраслово значимия сектор за икономиката на страната.

RELATED ARTICLES

Most Popular